Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξήχθη στο Νταβός της Ελβετίας την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε ακόμα μια χρονιά το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το 2020 εκεί έγιναν οι πρώτες επαφές που έφεραν στην πορεία τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας. Αντίστοιχα το ίδιο έγινε το 2022 με την εταιρεία  Google. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε φέτος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας-κολοσσός Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής επένδυσης στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Η χώρα μας προσφέρει καταρτισμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αλλά πλέον και την απαραίτητη σταθερότητα μαζί με ένα ιδιαίτερα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (Microsoft, Google, JP Morgan, Amazon, Digital Realty, Pfizer) θέτει τα θεμέλια για τον πολλαπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα αναδείχθηκε πρόσφατα πρωταθλήτρια για το 2022, στο δύσκολο λόγω συγκυριών μέτωπο της οικονομίας, από τον έγκριτο «Economist»: η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών, πάνω από υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία.

Η Ελλάδα αποτελεί ακόμα αναδυόμενο ενεργειακό κόμβο για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, πέρα από την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, στο τέλος του 2023 προβλέπεται να είναι έτοιμος ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σχέδια υπάρχουν και για νέους τερματικούς σταθμούς στην Κόρινθο, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Οπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα σε λίγα χρόνια.