Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Down είναι χαρισματικοί, έξυπνοι, δυναμικοί και με πολλά ταλέντα. Είναι άτομα που έχουν 47 χρωμοσώματα αντί για 46 και αυτό τα κάνει ξεχωριστά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και φυσικά με την αγάπη, μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ζήσουν μια ζωή με ίσα δικαιώματα όπως ακριβώς τους αξίζει.

Το 1990 ιδρύθηκε στη χώρα μας ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος με την προτροπή της καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής γενετικής του Α.Π.Θ. Χαρίκλειας Χατζησεβαστού. Ο Σύλλογος διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητές του απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά.

Όραμά του είναι μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες ενώ αποστολή του είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των μελών του.

«Αυτή η ημέρα ενισχύει τη φωνή μας για το δικαίωμα στην παιδεία και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, για το ανθρώπινο δικαίωμα να διαβιούν όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία με σεβασμό, έχοντας τον δικό τους χώρο, εργασία και καθημερινή απασχόληση. Για όλα τα παραπάνω δικαιώματα αλλά και για κάθε άλλο, συνεχίζουμε σήμερα τις προσπάθειές μας “ζωγραφίζοντας” τον κόσμο μας με χρώματα της άνοιξης», δήλωσε ο διευθυντής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος κ. Βασίλης Κασιμάτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: https://www.down.gr/

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους, μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά. Τα άτομα αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα με όλους μας, τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες.

Αξίζει πραγματικά να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε όλοι μαζί τον αγώνα τους μέχρι τέλους.