Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Εκκενώνονται 9 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Οι κάτοικοι των οικισμών Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.
Με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία εκκενώθηκε το νοσοκομείο
«Με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία εκκενώθηκε ένα μεγάλο νοσοκομείο, υπό δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σχολιάζοντας τον συντονισμό της επιχείρησης ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών μετά την απόφαση εκκένωσης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και την κατάσταση των ασθενών.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επεσήμανε πως ο ίδιος μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη και σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντόνισαν την ασφαλή μεταφορά όλων των ασθενών. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αυτό που έγινε από χθες το βράδυ «ήταν ένα ουσιαστικό επίτευγμα».
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «η κατάσταση όλων των νοσηλευομένων είναι καλή, αντίστοιχη με την κατάστασή τους στο Νοσοκομείο και υπό αυτή την έννοια δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο πέραν από αυτόν της αρχικής τους νόσου».
Όταν ξεκίνησε η φωτιά αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στον νοσοκομείο ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δηλαδή, ο καπνός και η στάχτη. «Και γι' αυτό κρίναμε σκόπιμο να γίνει άμεση εκκένωση. Εκκενώσαμε μέσα σε 4 ώρες. Τις τελευταίες δύο ώρες επειδή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση έπρεπε να επισπεύσουμε ακόμα περισσότερο γι' αυτό χρησιμοποιήσαμε κι ένα πλοίο, όπου μεταφέραμε 70 ασθενείς. Αυτούς τους ασθενείς τώρα, τους 20 που είναι επιβαρυμένοι, τους μεταφέρουμε με ασθενοφόρα, έτσι ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο και τους υπόλοιπους με το πλοίο θα τους μεταφέρουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους».
Από εδώ και πέρα, πρόσθεσε, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. «Αν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ενημερώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως μπορεί να επανεκκινήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου, τότε θα μεταφέρουμε τους ασθενείς πίσω όπως πρέπει και θα το κάνουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όπως κάναμε και την εκκένωση».
Ο κ. Βαρτζόπουλος διευκρίνισε δε, πως δεν θα παραμείνει κανένας ασθενής στο «πλωτό» νοσοκομείο λέγοντας: «Δεν θα μείνει κανείς εκεί. Μπήκαμε χθες αργά το βράδυ, τα ξημερώματα, και τώρα το πλοίο έφυγε για Καβάλα και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Δεν στήνουμε πλωτό νοσοκομείο. Τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, με συνεχή ιατρική παρουσία και συνεχή νοσηλευτική φροντίδα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».
Δύσκολη η κατάσταση στη Βοιωτία
Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.
Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από την Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.
Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.
Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Οι αναζωπυρώσεις μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε την καταστροφή».
Πριν λίγο, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πρόδρομο και την παραλία Σαραντίου όπου είχε διακοπεί η συγκοινωνία, αποκαταστάθηκε πλήρως, αφού έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την περιοχή.