Μία σκληρή ολονύχτια μάχη με τη φωτιά εξακολουθεί να δίνεται στην Καλλιθέα Λουτρακίου, όπου ξέσπασε χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου πυρκαγιά. Στόχος είναι να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο, ώστε να προστατευθούν πάση θυσία οι κατοικημένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης δήλωσε πως «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων». Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πυρκαγιά δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου».

Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχη ενημέρωσε πως και οι «δυνάμεις του λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους» και πρόσθεσε: «Τόσο η πυροσβεστική, όσο και η αστυνομία, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές που μπορεί να κινδυνεύσουν από την φωτιά». Τέλος, από νωρίς αύριο το πρωί, δηλαδή με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να επιχειρήσουν πάνω από το πύρινο μέτωπο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία και πού έχει αποκατασταθεί

Παρόλα αυτά έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας: Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο, στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο, στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονή και στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Αντίθετα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όσο και στην παλαιά εθνική. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι η ΕΛΑΣ είχε διακόψει την κυκλοφορία στις δύο εθνικές οδούς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου. Επίσης, η ΕΛΑΣ ενημέρωσε πως αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. Τέλος, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς»

Την επιχειρήση ισχυρών δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα πύρινα μέτωπα είχε επισημάνει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από τη μάχη που δίνεται με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός αναφορικά με την πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου τόνισε ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό», ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών. «Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς για τη δική σας ασφάλεια να αποφύγετε τη διέλευση σας από την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Σαρωνίδας, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, καθώς επίσης και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι την τελική κατάσβεσή της. Στη δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται στον ορεινό όγκο των Δερβενοχωρίων, όπως σημείωσε, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις και από όμορες περιφερειακές ενότητες. Στις 18:20 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ώστε να ενημερωθούν για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ακόμα, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η αυριανή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς, όπως σημείωσε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο Αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ. «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

fotia.jpg

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ: Η ελληνική αστυνομία συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σε δηλώσεις προχώρησε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου, τονίζοντας ότι «η ελληνική αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου σε Νέο Κουβαρά Αττικής και Λουτράκι Κορινθίας».

Ειδικότερα, ανέφερε: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με κατά περίπτωση, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοικιών των πληγέντων περιοχών».

Πιο αναλυτικά, όπως είπε η κ. Δημογλίδου, διατίθενται στον Νέο Κουβαρά Αττικής 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν μέχρι στιγμής σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι Κορινθίας 45 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων από οικίες.

Τέλος, είπε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύσεις διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας».

«Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο περίο ισχυρές»

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Αρτοποιός, «είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών». Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι «όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας». 

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή και σπίτι-σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα 17 εναέρια μέσα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια μέσα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει τις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας. 

Στο Λουτράκι η προσπάθεια εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνική Οδό Αθηνων - Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια του δρόμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί απο την Ηπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο ενώ θα εξακολουθήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα μέχρι τη δύση του ήλιου. 

Για λόγους ασφαλειας εχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό απο το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο και θα απαγορευτεί η διέλευση για όση ώρα διαρκεί ακόμα η επιχείρηση. Στα οχήματα που έχουν φτάσει μέχρι εκεί δίνεται εντολή αναστροφής προς τις αφετηρίες τους.  

Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από τη Μακεδονία,  τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στην επιχείρηση επίσης συμμετέχουν εννέα επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία. 

Στη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και έχει πλέον οριοθετηθεί επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και έξι εναέρια μέσα.

Εν τω μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε ο 32χρονος Ρουμάνος, που εξετάστηκε ως ύποπτος για την πρόκληση της φωτιάς στον Κουβαρά. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός «η κατάσταση στον Κουβαρά παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘'Όλυμπος'' ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό»

5933340.jpg

81 φωτιές σε ένα εικοσιτετράωρο 

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 81 δασικές πυρκαγιές. Το βράδυ της Δευτέρας οι σημαντικότερες από αυτές ήταν τέσσερις. Δύο στην Αττική, σε Κουβαρά και Δερβενοχώρια , η πυρκαγιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου και αυτή στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η πυρκαγιά στον Κουβαρά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες. Έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, για την πυρκαγιά στον Κουβαρά το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα τέσσερα φουσκωτά, τα οποία με τη βοήθεια δύο αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. 

Για τη φωτιά στην Καλλιθέα Λουτρακίου, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι κατευθύνθηκε απειλητικά προς τον Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετά σπίτια. Εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών, Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Άγιος Χαράλαμπος, Ίσθμια, Καλαμάκι και Παράδεισος. «Κι εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.