Νεκρός βρέθηκε πριν δύο ώρες περίπου ένας άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο. Πιθανώς πρόκειται για μετανάστη, ενώ, αξίζει να αναφερθεί ότι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ στη Λευκίμμη, προς την Αγία Παρασκευή, και με τα χαρακτηριστικά του μη αλλοιωμένα. 

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε προαναγγείλε την πιθανή εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Τελικά, οι Αρχές προχώρησαν αυτή τη δράση. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε - εφόσον κριθεί απαραίτητο - να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Η μεταφορά των ασθενών , όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό.

Μηνύματα 112 καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας

Να σημιωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν σταλθεί μηνύματα του 112 σε μία σειρά από περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπου μαίνεται το μεγάλο πύρινο μέτωπο. 

Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας είχαν ενημερωθεί με σχετικό μήνυμα όσοι βρίσκονται στον οικισμό της Αισύμης, με τις Αρχές να προχωρούν σε εκκένωση με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, στην Αλεξανδρούπολη, οι κάτοικοι είχαν κληθεί, πάλι, με μήνυμα ότι οι καπνοί της δασικής πυρκαγιάς κατευθύνονταν προς την πόλη και έτσι, τους ενημέρωνε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να έχουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα. 

Ακόμα, μήνυμα από το 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη εστάλη προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας, συμβουλεύοντάς τους να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στον Έβρο

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό στον Έβρο πραγματοποιούνται οι εξής επιχειρήσεις: 

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

• 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου

• 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

• 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην 'Ανω Δροσίνη Ροδόπης• 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης».