Οι δύο νέες φωτιές που ξέσπασαν χθες το βράδυ στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη κατέκαψαν ότι είχε απομείνει από την πύρινη κόλαση της Τρίτης. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοιμήθηκαν στο δρόμο, με τους άστεγους που βρίσκονταν από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, να αυξάνονται.
“Η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει ελεγχόμενη κλειστή δομή“, είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης από τη Λέσβο, όπου μετέβη χθες κυβερνητικό κλιμάκιο.
Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την άφιξή του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη», σημείωσε.
Θλιβερές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA, με μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, να παραμένουν στους δρόμους, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το σταθμό, δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για να τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.
Εντοπίστηκαν τα 8 κρούσματα
Στο μεταξύ εντείνεται η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή, καθώς θυμίζουμε ότι στον καταυλισμό είχαν εντοπιστεί 35 κρούσματα. Αφορμή για το ξέσπασμα των φωτιών της Τρίτης αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι μετά τα 35 θετικά κρούσματα, θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Ήδη εντοπίστηκαν οι 8, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε χθες από τη Λέσβο, όπου μετάβη κυβερνητικό κλιμάκιο, ότι από σήμερα ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
Προτεραιότητα οι ευάλωτοι
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη διάρκεια συνέντευξής του, στη Μυτιλήνη, με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ένα επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι άστεγοι μετά τη χθεσινή πυρκαγιά Χθες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ.
Οι πλέον ευάλωτοι από τους μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.000 άτομα, διανυκτέρευσαν ήδη σε πλοίο. Δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του κέντρου. Για τους υπόλοιπους ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή.
«Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Για τους υπόλοιπους, όπως συμπλήρωσε, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εικόνες καταστροφής
Στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου κι άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν σημειωθεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.