Η πρώτη διαχείριση μείζονος κρίσης με τις καταστροφικές πυρκαγιές έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές επανέφερε ουσιαστικά την κυβέρνηση στην πολιτική πραγματικότητα. Και δεδομένων των υπαινικτικών έστω δηλώσεων για την αποτελεσματικότητα και τη διαχειριστική επάρκεια των δημοτικών και περιφερειακών αρχών φέρνει όλους τους κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς αντιμέτωπος με την επόμενη πρόκληση των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η νέα αυτή εκλογική αναμέτρηση έχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με εκείνη του 2019. Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι διπλές εθνικές εκλογές, από τις οποίες διαμορφώθηκε ένας σαφής προς το παρόν πολιτικός συσχετισμός, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει επίγνωση ότι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου τα κριτήρια της ψήφου θα είναι περισσότερα προσωπικά και αυτοδιοικητικά.

Παρά ταύτα για τη ΝΔ η πρόκληση διαμορφώνεται στο να εδραιώσει την αίσθηση της πολιτικής της κυριαρχίας. Και αυτό εκδηλώνεται με την κεντρική επιδίωξη να παρουσιαστή το βράδυ των εκλογών γαλάζιος ο χάρτης των 13 περιφερειών, έστω και με την εξαίρεση της Κρήτης όπου πάντως και εκεί έχει ανακοινωθεί η στήριξη του προερχόμενου από το ΠαΣοΚ ανεξάρτητου υποψηφίου Σταύρου Αρναουτάκη.

Ομως τόσο στους κατά τόπους δήμους όσο και στις περιφέρειες αναδύεται μια μεγάλη πολιτική πρόκληση. Και αυτή είναι η επίτευξη του ποσοστού του 43% στον πρώτο γύρο μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η εκλογή των υποψηφίων του κόμματος. Ο πήχης αυτός έχει μια ιδιαίτερη κρισιμότητα για δύο κύριους λόγους.

Μώραλης χωρίς αντίπαλο

Ο πρώτος είναι ότι στην ουσία θα επιβεβαιώσει την πολιτική ισχύ της ΝΔ αφού πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο κινείται στη σφαίρα του αντίστοιχου των εθνικών εκλογών. Ο δεύτερος είναι ότι εφόσον επιτευχθεί αστός ο στόχος θα αποφευχθούν περιπέτειες στον δεύτερο γύρο όπου αναμένεται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και περισσότερα ή λιγότερα οργανωμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα συσπειρωθούν εναντίον των υποψηφίων της ΝΔ.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι πολιτικές εντυπώσεις στο πεδίο αυτό θα κριθούν σε τέσσερα πεδία στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης στον Δήμο Πειραιά η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη είναι στην ουσία δίχως αντίπαλο και στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσο.

Ειδικότερα στην Αθήνα η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη προβάλλει μεν ως ισχυρή έχει δε να αντιμετωπίσει ένα κύμα επιφυλακτικότητας και δυσαρέσκειας πολλών πολιτών. Η αποτυχία του φιλόδοξου Μεγάλου Περιπάτου οι καρκινοβασίες και ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας πολλών έργων με εξαίρεση τον τομέα της καθαριότητας και η έμφαση που έχει δοθεί στο επικοινωνιακό πεδίο από τον δήμαρχο Αθηναίων έχουν διαμορφώσει συνθήκες μιας βουβής αλλά υπαρκτής αντιπολίτευσης.

Στο πεδίο αυτό και με δεδομένη την εξασθένηση του ΣΥΡΙΖΑ η πρόκληση διαμορφώνεται με γνώμονα το κατά πόσον το ΠαΣοΚ θα επιλέξει έναν αξιόμαχο και αξιόπιστο υποψήφιο ο οποίος θα κατορθώσει να συσπειρώσει δυνάμεις ώστε να αμφισβητήσει ή και να απειλήσει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη.

Οι αρχικές σκέψεις για συνεργασία και επιλογή ενός κοινού υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ δεν φαίνεται να προχωρούν ωστόσο αν ο εν ενεργεία.

Στην Περιφέρεια Αττικής

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της ΝΔ, όμως είναι γνωστά τα προβλήματα στη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Σγουρού ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί τελικώς να εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη του ΠαΣοΚ και του ανεξάρτητου προερχόμενου από την Αριστερά δημάρχου Ρέντη Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη Υπό αυτές τις συνθήκες οι συσχετισμοί στην περίπτωση κατά την οποία η εκλογή στην περιφέρεια κριθεί σε δεύτερο γύρο θεωρείται πιθανόν ότι δεν θα ευνοήσουν τον Γιώργο Πατούλη.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ αναμένεται ότι θα στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίζει κάποια αξιόλογη δυναμική και η θητεία του έχει συγκεντρώσει έντονη κριτική. Κυριότερη απειλή θεωρείται η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην αντιδημάρχου Τουρισμού Σπύρου Πέγκα ο οποίος έχει τη στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη και εκτιμάται ότι μπορεί να συσπειρώσει τις τοπικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ με περισσότερα ή λιγότερα οργανωμένο τρόπο καθώς ούτως ή άλλως τα δύο κόμματα δεν διαθέτουν άλλες αξιόμαχες υποψηφιότητες.

Ερωτηματικό εν προκειμένω είναι η δυναμική της υποψηφιότητας του Στέλιου Αγγελούδη παλαιού συνεργάτη του Βαγγέλη Βενιζέλου και το ποιος τελικά θα αναμετρηθεί με τον σημερινό δήμαρχο στον προεξοφλούμενο σε αυτή την περίπτωση δεύτερα γύρο.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΝΔ έχει ανακοινώσει τη στήριξη της στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του σημερινού περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο οποίος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά και μένει να φανεί πώς θα εκδηλωθεί το αντάρτικο εκ μέρους του και τι αποτέλεσμα θα έχει.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής