Το 2022, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή φόρου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο κατά την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης, οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Φορολοταρία
Την ίδια ώρα, η φορολοταρία αλλάζει και θα μοιράζει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 ευρώ τον μήνα, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται τζακ ποτ και οι τυχεροί φορολογούμενοι θα κερδίζουν έως και 100.000 ευρώ.
Επίσης περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής παίρνουν χρονική ανάσα μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς «παγώνει» για έξι μήνες η έναρξη αποπληρωμής των ποσών της κρατικής ενίσχυσης.
Οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές έχουν περάσει πλέον στη ψηφιακή εποχή και μέχρι το καλοκαίρι θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις κληρονομιάς ενώ αλλαγές σχεδιάζουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ στο χρονολόγιο εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Ο Ο.Τ. παρουσιάζει τις αλλαγές στο φορολογικό τοπίο που έρχονται το νέο έτος:
1. «Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα
Το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών).
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
2. Νέες αντικειμενικές αξίες
Την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα παρασύροντας προς τα πάνω φόρους και τέλη.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
3. Νέος ΕΝΦΙΑ
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου ακινήτων και τέλη Μαρτίου θα φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μία κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, η οποία θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης.
Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.
4. Έξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις
Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Με τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Ιατρικές δαπάνες
Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
5. Νέα φορολοταρία
Πρεμιέρα τον Ιανουάριο αναμένεται να κάνει η νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται μια σούπερ κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
6. Επιχειρήσεις
Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με «κουρεμένο» φορολογικό συντελεστή ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%. Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.
7. Συντελεστές ΦΠΑ
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων έχουν παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου ισχύει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
8. Κινητή τηλεφωνία
Το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας μειώνεται στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και καταργείται για τους νέους έως 29 ετών.
9. Συνδρομητική τηλεόραση
Μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 παρατείνεται η αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού.
10. «Πράσινες» δαπάνες
Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
11. Καταπατημένες εκτάσεις
Στις αρχές του 2022 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταπατήσει εκτάσεις του δημοσίου να τις εξαγοράσουν από το κράτος έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.
12. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος