Με μία πολύ σημαντική δικαστική απόφαση η οποία απάλλαξε μακροχρόνια άνεργο από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, επικυρώθηκε η δυνατότητα των φορολογουμένων να αμφισβητήσουν τους φόρους εισοδήματος της ΑΑΔΕ που έχουν ως κριτήριο τα περιουσιακά στοιχεία.
Βασική προϋπόθεση για την προσφυγή στα δικαστήρια είναι να έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα απαλλαγής από τα τεκμήρια από την ΔΟΥ όπως και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, στην οποία πρέπει να προσφύγουν υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια στην περίπτωση που το χαμηλό ή ανύπαρκτο εισόδημά τους μπορεί να αποδειχθεί με κριτήρια και να απαλλαγούν από την υπέρογκη φορολογία. Η απόφαση την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, αφορά μία υπόθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024
Η υπόθεση
Η περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», αφορά έναν άνεργο φορολογούμενο που είχε δηλώσει μηδενικό πραγματικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2019, ο οποίος εκλήθη, παρ’ όλα αυτά να πληρώσει φόρο εισοδήματος 3.304,40 ευρώ, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό που υπέβαλε στις 30 Αυγούστου 2020.
Το ποσό αυτό προέκυψε βάσει τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 22.688 ευρώ που του προσδιόρισε η ΑΑΔΕ, αφού έλαβε υπόψη: α) το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, β) τεκμήριο διαβίωσης 17.388 ευρώ για την ιδιόκτητη κύρια κατοικία του, εμβαδού 199 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και γ) τεκμήριο διαβίωσης 2.300 ευρώ για το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, που είχε κινητήρα 1.341 κυβ. εκατοστών και έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2004. Στον φορολογούμενο δεν επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, λόγω ανεργίας.
Κατά του εκκαθαριστικού, ο φορολογούμενος άσκησε στις 10-3-2021 ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, με την οποία ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια είναι μακροχρόνια άνεργος και στερείται παντελώς εισοδημάτων.
Η ενδικοφανής προσφυγή αυτή απορρίφθηκε ως αναπόδεικτη με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΕΔ, η οποία εκδόθηκε στις 30-7-2021. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος προσέφυγε στα δικαστήρια όπου αμφισβήτησε το ετήσιο συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος, που προσδιορίστηκε σε βάρος του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματά του έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας του.
Η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, (η υπ’ αριθμόν 100/2024 δικαίωσε τον φορολογούμενο και έδειξε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης, ως μαχητά βάσει του Συντάγματος, μπορούν να αμφισβητηθούν.
Η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να λάβει υπόψιν όχι μόνο τους λόγους που περιοριστικά αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ανεργία, φυλακιση, βαριά νόσηση κ.λπ.), αλλά και οποιονδήποτε άλλον λόγο, φθάνει οι ισχυρισμοί του φορολογουμένου ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μηδενικό ή πενιχρό να αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία που οφείλει να υποβάλει ενώπιον του δικαστηρίου.