Μήνυμα καταδίκης, με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στο χωριό Πύλα, έστειλε, από πλευράς της, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο κείμενο που ανήρτησε ανέφερε: «Καταδικάζω σθεναρά τις επιθέσεις κατά της δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκύπριους. Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες».

Στο τέλος, τόνισε ότι «η ΕΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή του ΟΗΕ στην Πράσινη Ζώνη και να απόσχει από πράξεις που κλιμακώνουν την ένταση».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα έχουν προηγηθεί μηνύματα καταδίκης και από άλλα θεσμικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Σαρλ Μισέλ, η Ρομπέρτα Μέτσολα και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων έχουν καταδικάσει και ο ΟΗΕ, με ανακοίνωσή του, αλλά και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ με μία δήλωση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. 

Μήνυμα καταδίκης από τον Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμενων Εθνων από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών

Με τη σειρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι επικοινώνησε για το θέμα συμβάν στη Νεκρή Ζώνη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμβο. Ακόμα, τόνισε ότι «Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σέβεται την εντολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη, για την επανεκκίνηση των εργασιών με τρόπο κοινά αποδεκτό στην περιοχή της Πύλας».

«Η εμπιστοσύνη και όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τη σημερινή επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην Πύλα: «Ανησυχώ βαθιά για τη σημερινή επίθεση κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις Και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση. Η εμπιστοσύνη και όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.»