Σε πρόβλημα για γερούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας για τους επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω των αυξημένων ενοικίων και της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων. Μια μεγάλη μερίδα φοιτητών στρέφεται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την ενοικίαση ακινήτου με άλλους.
Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι γονείς εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς κατοικίας στην πόλη όπου θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, συγκρίνοντας τη δόση ενός δανείου για αγορά κατοικίας με τη μηναία δαπάνη για ενοίκιο. Στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για μίσθωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες συστάσεις:
-Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
-Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
-Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
-Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
-Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
-Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλλετε κανένα ποσό ως αμοιβή.
Μια πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διαπίστωσε ότι η μέση τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος. Αυτό έχει δυσκολέψει πολλούς φοιτητές να αντέξουν οικονομικά τον δικό τους χώρο για να ζήσουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς. Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.