Τα βαριά Ισραηλινά πλήγματα στην Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα το θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα ανοίγουν ένα νέο κύκλο αίματος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Απειλητική για την παγκόσμια ειρήνη φαντάζει η «επόμενη ημέρα» καθώς το Τελ Αβίβ παραμένει αμετακίνητο στηνν πολεμική τακτική του, ενώ το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ για σκληρή απάντηση, μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, που προκάλεσε την οργή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Καθοριστικής σημασίας για την «επόμενη ημέρα» είναι και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολάχ Σύμφωνα με τους New York Times, ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ που δεν βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης, θεωρείται ο πιθανός διάδοχός του. Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και η επιλογή του 71χρονου Ναΐμ Κάσεμ, στενού συνεργάτη του Χασάν Νασράλα, κληρικού και ιεροδικαστή. Οι δημόσιες δηλώσεις του Κάσεμ είχαν ιδιαίτερη σημασία και απήχηση τόσο εντός των τάξεων της Χεζμπολάχ. Και όλα αυτά ενώ ο πόλεμος με τον Λίβανο είναι πλέον ολοκληρωτικός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, μετά το Νασράλα εξουδετέρωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ γνώριζε επί μήνες για τη θέση του Νασράλα στη Βηρυτό και η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί στις αρχές τις εβδομάδας, πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times.

Οι IDF αποφάσισαν να χτυπήσουν τη συγκεκριμένη στιγμή, επειδή γνώριζαν ακριβώς πού βρισκόταν και είχαν περιορισμένο χρονικό περιθώριο πριν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εξαφανιστεί.

Νετανιάχου: «Ιστορική καμπή ο θάνατος του Νασράλα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ισραηλινούς ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Χασάν Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος», είπε χαρακτηρισικά και πρόσθεσε ότι με τον θάνατο του Νασράλα το Ισραήλ κανόνισε τους λογαριασμούς του με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», σημείωσε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν - Σενάρια για την επιχείρηση αντιποίνων

Στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό σκοτώθηκε και o Αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νι Φορουσάν.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του Νασράλα, λέγοντας ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι κι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία. Εξάλλου ο Χασάν Νασράλα είχε άμεση και προσωπική επαφή με τον Χαμενεΐ.

Αναλυτές του BBC επισημαίνουν ότι οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος στην Τεχεράνη σχεδιάζουν απάντηση στο Ισραήλ, καθώς υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. 

Το Ιράν διαθέτει έναν στρατό συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Είναι πιθανό το Ιράν να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

Στον αντίποδα, το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, διαφαίνεται ότι υιοθετεί μία πιο πραγματιστική θεώρηση, που καταδεικνύεται σαφώς τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, αλλά και από την ατζέντα του νεοδιορισθέντος Υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος δεν έκρυψε ότι θα επιδιώξει να επιλυθούν οι διαφορές με την Δύση, και κυρίως με τις ΗΠΑ, τόσο για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όσο και για την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.