Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν στη διάρκεια της νύχτας στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ με νέο πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο απολογισμός των επιχειρήσεών τους από προχθές, Τρίτη, ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 νεκρούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ:
- Ο Ισλαμικός Τζιχάντ (Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος) ιδρύθηκε στα τέλη των χρόνων του 1970 από τον Φάτι Σικάκι και τον Αμπντέλ-Αζίζ Όντεχ και κέρδισε υποστήριξη μεταξύ των Παλαιστινίων που είχαν απογοητευθεί από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO, ΟΑΠ) του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σικάκι δολοφονήθηκε το 1995 στη Μάλτα, κατά τα φαινόμενα από ισραηλινούς πράκτορες.

- Η οργάνωση έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ και να το αντικαταστήσει με ένα ισλαμικό κράτος που θα εκτείνεται σε όλη την προ του 1948 υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη, περιλαμβανομένων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, που το Ισραήλ κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967.

- Αποδέκτης ιρανικής χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας που το Ισραήλ υπολογίζει πως ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχει γενικά επιτελεία στη Βηρυτό και τη Δαμασκό και η ανάπτυξή του στην κατεχόμενη από το Ισράηλ Δυτική Όχθη, ενώ είναι πιο περιορισμένη απ' ό,τι στη Γάζα, έχει πρόσφατα αυξηθεί.

- Ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ένοπλο δίκτυο στη Γάζα, μετά από εκείνο της Χαμάς που κυβερνά το θύλακα. Επικαιροποιημένα στοιχεία για την ισχύ του Ισλαμικού Τζιχάντ είναι δύσκολο να βρεθούν, με τις εκτιμήσεις του 2021 να κυμαίνονται από περίπου 1.000 μέχρι αρκετές χιλιάδες ενόπλους, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Η οργάνωση διαθέτει επίσης ένα σημαντικό οπλοστάσιο ρουκετών, όλμων και αντιαρματικών. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεν αποκαλύπτει τέτοιες πληροφορίες.

Αντίθετα από τη Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεν έχει συμμετάσχει σε παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές και φαίνεται να μην φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείεςκαι ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ισραήλ θεωρεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ υπεύθυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην ισραηλινή επικράτεια και εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Υπογραμμίζει πως διεξάγει επίθεση εναντίον της οργάνωσης και ανθρώπων οι οποίοι είναι άμεσα υπέυθυνοι για τρομοκρατικές ενέργειες και για το σχεδιασμό επιπλέον τρομοκρατικών ενεργειών.