Η αυτοδυναμία δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό καπρίτσιο για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αναγκαιότητα, καθώς από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προκύψει σταθερή κυβέρνηση που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας, τονίζει στην εφημερία “tomanifesto” ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας.

Εκ νέου υποψήφιος στις Κυκλάδες, ζητεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του βασιζόμενος στους προγραμματικούς άξονες που έχει θέσει και μας τους παρουσιάζει.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχετε θέσει ως στόχο των εκλογών την αυτοδυναμία. Θεωρείτε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, είναι εφικτή;

Η απλή αναλογική, με την οποία διεξάγονται οι προσεχείς εκλογές, είναι ένα εκλογικό σύστημα που η Νέα Δημοκρατία δεν υποστήριξε και δεν πιστεύει, ακριβώς επειδή οδηγεί στο πολιτικό αδιέξοδο και την ακυβερνησία. Γι’ αυτό και ο διακηρυγμένος στόχος του κόμματος, όπως τον έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η αυτοδυναμία.

Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές είναι και οι πλέον κρίσιμες γιατί από αυτές θα προκύψει ο συσχετισμός δυνάμεων που θα διαχειριστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας την επόμενη μέρα. Και υπ’ αυτήν την έννοια, η ισχυρή υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κάνει εφικτή τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που είναι διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή: την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με κάποιο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ή η αυτοδυναμία αποτελεί μονόδρομο για το κόμμα σας;

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοδυναμία δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό καπρίτσιο. Προκύπτει ως αναγκαιότητα μέσα από τις δεδομένες θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τις οποίες δεν μπορεί να προκύψει καμία σταθερή κυβέρνηση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας.

Επιπρόσθετα, η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, παρά τη γενική εντύπωση που έχει προκληθεί, δεν εξυπηρετεί πραγματικά τις πολιτικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, ιδιαίτερα προεκλογικά. Το σίγουρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές θα επιδιώξει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Σημασία έχει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αποδείχθηκε και από την εμπειρία της διακυβέρνησης κατά την τελευταία τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και αυτοδύναμη, δεν θα αποτελείται μόνο από αυστηρά κομματικές επιλογές, αλλά θα περιλαμβάνει τους καλύτερους από όσο το δυνατόν ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

 

Είστε υποψήφιος στις Κυκλάδες. Γιατί να ψηφίσουν οι κάτοικοι των νησιών τον Φίλιππο Φόρτωμα; Τι θέτετε ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά σας;

Οι Κυκλάδες είναι ο τόπος καταγωγής μου –κατάγομαι από τα Υστέρνια της Τήνου– και είμαι πολύ υπερήφανος τόσο για τα όμορφα νησιά μας όσο και για τους συμπολίτες μου. Και νιώθω πολύ ευγνώμων που με εμπιστεύτηκαν για να τους εκπροσωπήσω με τις δικές μου δυνάμεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προσωπικά έκανα ό,τι καλύτερο μπορώ για να τους τιμήσω. Και προσδοκώ να συνεχίσουμε αυτήν τη συμφωνία που κρατήσαμε όλοι μαζί. Το Αιγαίο είναι η θάλασσα των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των απεριόριστων προοπτικών. Στο πολιτικό μου πρόγραμμα έχω θέσει ένα σταθερό τρίπτυχο: την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη νησιωτικότητα. Με τις Κυκλάδες της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, του πολιτισμού, των θρησκειών και της Ιστορίας.

Αυτοί είναι οι βασικοί προγραμματικοί άξονες που έχω θέσει και αποτελούν κεντρική προτεραιότητα στην πολιτική δράση μου.

 

Κάνοντας απολογισμό του έργου σας, την τετραετία που μας πέρασε, ήσασταν συνεπής στα όσα είχατε πει προεκλογικά ή λόγω συγκυριών, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κ.τ.λ., υπήρξαν εκκρεμότητες προς τους ψηφοφόρους σας, τις οποίες επιθυμείτε να κλείσετε;

Στην πρώτη μου κοινοβουλευτική θητεία είχα την τιμή από τον πρωθυπουργό να είμαι εισηγητής εμβληματικών νομοθετημάτων για την ενέργεια και για τα νησιά μας, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με τη διάσωση της ΔΕΗ και ο κώδικας της θαλάσσιας πολιτικής και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Με την κοινοβουλευτική παρουσία μου και τη συμμετοχή μου σε τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές (Παραγωγής και Εμπορίου, την Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών) διεκδίκησα και πέτυχα για τις Κυκλάδες την ένταξη έργων και ωρίμανση μελετών για τα νησιά μας, συνέβαλα στη λύση γραφειοκρατικών προβλημάτων με σκοπό τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των Κυκλαδιτών, υπηρετώντας τους πάντοτε με βασικό γνώμονα τη νησιωτικότητα και τον διακηρυγμένο στόχο της γαλάζιας ανάπτυξης.

Φυσικά και οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δυσκόλεψαν έστω και πρόσκαιρα το έργο μας, βάζοντας εμπόδια που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν. Αντιμετωπίστηκαν όμως και, με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε, δεν έμειναν σοβαρές εκκρεμότητες στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Από την άλλη, εχθρός του καλού είναι πάντοτε το καλύτερο και λάθη δεν κάνει εκείνος που δεν κάνει τίποτα. Στόχος και προσωπικό μου στοίχημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η τήρηση στο ακέραιο του συμβολαίου τιμής που κάναμε με τους πολίτες των Κυκλάδων.

Αυτοί είναι η δύναμή μου και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!