Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει την επιβεβαίωση, όσων προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κύριος Φαραντούρης επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και εχθροπάθειας, έναντι όσων απλώς δικαιώθηκαν στην κριτική τους. Συγκεκριμένα, ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι αυτοί που έκαναν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΣτΠ, ήταν «αυτοί με τις περικνημίδες και τις περικεφαλαίες», κάνοντας πως ξεχνάει ότι αντίθετη στη συγκεκριμένη συμφωνία, ήταν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο φιλοδοξούν να συνεργαστούν, μετά τις ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια, ο κύριος Φαραντούρης αναλύει το πόσο καλή ήταν η συμφωνία -η οποία παραβιάστηκε με το «καλημέρα σας» από την νέα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όχι από την Ελλάδα-, καθώς και ότι περίπου είχε λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά «φταίει η κυβέρνηση» κατά τον κύριο Φαραντούρη, που δεν επικύρωσε τα επί μέρους πρωτόκολλα της εν λόγω συμφωνίας. Βέβαια, για να «φταίει η ελληνική κυβέρνηση, που δεν επικύρωσε τα εν λόγω πρωτόκολλα», θα έπρεπε η κυρία Σιλιάνοφσκα -και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- να είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για ολιγωρία. Ψιλά γράμματα βέβαια για την Κουμουνδούρου, που προκειμένου να μην απολογηθούν για το απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα στο οποίο οδηγηθήκαμε, βρίσκει ευκολότερο το δόγμα «η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση». Εάν νομίζουν ότι προσβάλλοντας την νοημοσύνη και τα πατριωτικά αισθήματα της κοινωνίας, θα πάνε μπροστά, να συνεχίσουν ακριβώς έτσι. Βέβαια, όταν μετά από μερικές ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλουν να πουλήσουν το προϊόν «ΣΥΡΙΖΑ - πατριωτική Αριστερά», θα έχουν πολλές δηλώσεις τις οποίες θα εύχονταν να μην είχαν κάνει ποτέ. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.

Αυτό όμως που προκαλεί αηδία, είναι η επίκληση του κυρίου Φαραντούρη στην ιδιότητά του ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, προκειμένου να δικαιολογήσει το -επιεικώς- γονατογράφημα που λέγεται Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, εκείνη την ώρα δημοσίευσε ο πρωθυπουργός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μια ανάρτηση με την οποία έκανε σφοδρή κριτική στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Όταν ο δημοσιογράφος ανάγνωσε την δήλωση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής κύριος Φαραντούρης σχολίασε σχεδόν ωρυόμενος «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ο κύριος Μητσοτάκης κόβεται. Δεν περνάει ούτε με 3 το μάθημα των διεθνών σχέσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι μεταξεταστέος (sic). Μεταξεταστέος (sic). Τραγικά μεταξεταστέος (sic)», για να χαρακτηρίσει λίγο αργότερα την συγκεκριμένη δήλωση «φαιδρή», λέγοντας ότι «είναι φαιδρή. Αυτό που μόλις διαβάσατε, είναι φαιδρό. Είναι φαιδρότητα αυτό». Μετεξεταστέος -και όχι «μεταξεταστέος» όπως είπατε τρεις φορές- είστε εσείς, κύριε Φαραντούρη. Διότι η κριτική της τότε αντιπολίτευσης -πέραν από την αντίθεση στο ίδιο το πνεύμα της ΣτΠ-, ήταν ότι δεν είχε απολύτως καμία σοβαρή ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου να αποφευχθεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, που τελικά ζούμε σήμερα. Είναι κατανοητό ότι βρίσκεστε την «μάχη του σταυρού» για τις ευρωεκλογές, αλλά το να επικαλείστε την ακαδημαϊκή σας ιδιότητα, για να στηρίξετε μια κάκιστη διεθνή συμφωνία, το μόνο που καταφέρνετε, είναι να αποδομείτε το ακαδημαϊκό σας κύρος.

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Γιώργος Κακούσης: «Κύριε Φαραντούρη, σας έλεγαν τότε που φέρνατε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υπογράφατε, ο κύριος Κοτζιάς με τον ομόλογό του, σας έλεγαν ότι -»

Νικόλας Φαραντούρης: «Ναι, αυτοί με τις περικνημίδες και τις περικεφαλαίες».

Γιώργος Κακούσης: «Όχι, σας έλεγε η αντιπολίτευση τότε, ότι στην πρώτη στροφή που θα προκύψει κάποια εθνικιστική εξέλιξη στην ηγεσία των Σκοπίων, θα αρχίσουν και θα ξαναλέγονται "Μακεδόνες" και αυτό δεν θα μπορέσει κανείς να τους αποτρέψει, από να το κάνουν. Και να το».

Νικόλας Φαραντούρης: «Όχι, δεν είναι έτσι».

Γιώργος Κακούσης: «Πώς δεν είναι έτσι;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι στην αγκαλιά της χώρας, θα πέσει στην αγκαλιά της Τουρκίας. Αυτό το καταλαβαίνουμε σε αυτό το τραπέζι; Μπορούμε να το καταλάβουμε;»

Γιώργος Κακούσης: «Ναι. Και;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Το πρόβλημα με την ονομασία λύθηκε, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός ότι η χώρα μας, έβαλε στη γωνία, όλες αυτές τις συμφωνίες που θα μπορούσαν να έχουν προάγει τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία: και για τα βιβλία και για την άμυνα και για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού -που λύθηκαν- και η χώρα μας, τι έκανε; Έπαιζε κατενάτσιο, σαν να μην υπήρχε αυτή η συμφωνία. Και τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψελλίζει αμήχανα "πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία". Φυσικά και φταίει η κυβέρνηση».

Γιώργος Κακούσης: «Φταίει η κυβέρνηση, ή φταίει η συμφωνία, η οποία δεν έχει πρόνοιες για τέτοιου είδους εξελίξεις;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Εσείς, τι λέτε; Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητάει από την Βόρεια Μακεδονία, να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών και πέντε χρόνια τώρα έλεγε ουσιαστικά ότι "εγώ δεν αναγνωρίζω -ουσιαστικά- τη συμφωνία", διότι δεν είχε κυρώσει τα πρωτόκολλα, ποιος φταίει; Για πείτε μου εσείς».

Γιώργος Κακούσης: «Υπάρχει μια αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει κάνει μια ανάρτηση (σ.σ. παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) "Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη"».

Νικόλας Φαραντούρης: «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ο κύριος Μητσοτάκης κόβεται. Δεν περνάει ούτε με 3 το μάθημα των διεθνών σχέσεων. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι μεταξεταστέος (sic). Μεταξεταστέος (sic). Τραγικά μεταξεταστέος (sic)».

Γιώργος Κακούσης: «Η ανακοίνωση του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία -συγγνώμη να το πω τώρα-, για διπλωματικά ζητήματα, είναι πρωτοφανούς έντασης».

Νικόλας Φαραντούρης: «Αυτή;»

Γιώργος Κακούσης: «Αυτή. Δεν είναι;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Είναι φαιδρή. Αυτό που μόλις διαβάσατε, είναι φαιδρό. Είναι φαιδρότητα αυτό».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη