Με επίκεντρο την τραγωδία στη Γάζα, η αντιπολίτευση έσπευσε να ανεβάσει τόνους και να δημιουργήσει εντυπώσεις καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «σιωπή», «συνένοχη στάση» και «απουσία από τη διεθνή σκηνή».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκαλούσε συνεδρίαση με αντικείμενο την προστασία των αμάχων και εκπροσωπούνταν στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση επιμένει στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, συμπαρασύροντας και τα τρολ του διαδικτύου σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν την κυβέρνηση.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ θα περίμενε κανείς από κόμματα της άκρας Αριστεράς ή της άκρας Δεξιάς να ακολουθήσουν μια τέτοια στρατηγική, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτός που επέλεξε να κάνει την αρχή. Δήλωσε πως η Ελλάδα «ήταν απούσα» από την ευρωπαϊκή κοινή δήλωση 17 χωρών, την οποία με μια δημιουργική αριθμητική άλλοι αντιπολιτευόμενοι μετέτρεψαν σε 22 – συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τον Καναδά ή την Αυστραλία, που δεν είναι καν μέλη της ΕΕ.
Ακολούθησε ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς, ο οποίος δήλωσε ότι «επικοινώνησε μαζί του ο πρέσβης της Παλαιστίνης» για να εκφράσει την απογοήτευσή του. Από εκεί και πέρα, το ύφος κλιμακώθηκε σε καταγγελτικές δηλώσεις, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να καταγγέλλει τη χώρα ως «συνένοχη στη δολοφονία 14.000 βρεφών» και να καλεί τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέσα στη νύχτα διακοπή εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση «αποδοχή της γενοκτονίας», επικαλούμενος –χωρίς παραπομπές– δήθεν επίσημες τοποθετήσεις του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ διά του ευρωβουλευτή του, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και συνολικά στην ΕΕ για «κυνική στήριξη του κράτους-κατακτητή Ισραήλ».
Πέρα από τις κορόνες, οι επικριτές της κυβέρνησης παρέβλεψαν (ηθελημένα προφανώς) σειρά στοιχείων. Όπως ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή και ότι χθες, Πέμπτη, συγκάλεσε, με πρωτοβουλία της ως προεδρεύουσα του ΣΑ του ΟΗΕ, συνεδρίαση για την προστασία των αμάχων, με προεδρεύοντα τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η επιλογή να μη συνυπογράψει η Ελλάδα την ολλανδική πρόταση δεν συνιστά αποχή από τη διεθνή συζήτηση αλλά απόφαση που εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο ισορροπιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα στηρίζει διαχρονικά τη λύση των δύο κρατών, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Tην ίδια ώρα, σχετικά με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ και την επιστολή των Ολλανδών για αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, δεν ετέθη κάτι σε ψηφοφορία. «Είναι κρίμα η αντιπολίτευση να διακινεί fake news ότι δήθεν η χώρα δεν ψήφισε ή δεν στήριξε μια πρωτοβουλία τέτοια», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Κάποιοι, δε, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ούτε λέξη δεν βρήκε να πει στον ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός για την ανθρωπιστική καταστροφή, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
«Δεν έχω καμία δυσκολία να πω ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας και φαρμάκων. Δεν είμαστε καθόλου σιωπηλοί. Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας. Έχω μεταφέρει και απευθείας αυτή την αλήθεια στην ηγεσία του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Εν ολίγοις, ενώ η ελληνική διπλωματία κινείται θεσμικά και μεθοδικά εντός των διεθνών οργανισμών, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό επιλέγει έναν δρόμο που αποτελεί στρατηγική επιλογή, αυτόν των fake news. Το Παλαιστινιακό, για άλλη μια φορά, μετατρέπεται από εθνική σταθερά εξωτερικής πολιτικής σε σκηνικό εγχώριας πολιτικής υπερπαραγωγής.