Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία. Τα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο δημόσιο διάλογο, αλλά η σύγκλιση δεν έχει επιτευχθεί. Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των κρατών Βορρά και Νότου.
Η πρόεδρος της ΕΕ κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι πολίτες της Ευρώπης ακόμη υποφέρουν.
Διανύουμε καιρούς ανησυχίας για εκατομμύρια συμπολίτες μας που αγωνιούν για την υγεία των οικογενειών τους, για το μέλλον της εργασίας τους ή απλά αν θα μπορέσουν να βγάλουν τον μήνα.
Η πανδημία, και η αβεβαιότητα που έφερε, δεν έχει τελειώσει. Η ανάκαμψη κάνει ακόμη τα πρώτα της βήματα.
Η πρώτη μας προτεραιότητα, σημείωσε η κα Λάιεν λοιπόν είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για να περάσουμε τη δοκιμασία. Να σταθούμε στο πλευρό όσων μας χρειάζονται.
Χάρη στη μοναδική κοινωνική οικονομία της αγοράς της, η Ευρώπη μπορεί να το πετύχει.
Είναι πάνω από όλα μια ανθρώπινη οικονομία που μας προστατεύει από τους σημαντικότερους κινδύνους της ζωής, όπως είναι η ασθένεια, η κακοτυχία, η ανεργία ή η φτώχεια. Παρέχει σταθερότητα και μας βοηθάει να απορροφήσουμε τους κλονισμούς. Δημιουργεί ευκαιρίες και ευημερία προωθώντας την καινοτομία, την ανάπτυξη και τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Σήμερα είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε η σταθερή αυτή υπόσχεση προστασίας, σταθερότητας και δημιουργίας ευκαιριών.
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τις ζωές και τα προς το ζην των Ευρωπαίων.
Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εν μέσω της πανδημίας που δεν δείχνει να καταλαγιάζει.
Ξέρουμε πόσο γρήγορα οι αριθμοί μπορούν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Έχουμε λοιπόν χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της πανδημίας με ύψιστη προσοχή, ευθύνη και ενότητα.
Τους τελευταίους έξι μήνες τα συστήματα υγείας καθώς και οι γυναίκες και οι άνδρες που τα στελεχώνουν έχουν κάνει θαύματα.
Στη συνέχεια της εισήγησης της η πρόεδρος της ΕΕ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ ποτέ δεν ήταν υψηλότερη.
Η ιστορική συμφωνία για το NextGenerationEU καταδεικνύει την πολιτική στήριξη που διαθέτει.
Το NextGenerationEU να δώσει ώθηση σε ένα ευρωπαϊκό κύμα ανακαινίσεων και να καταστήσει την Ένωσή μας πρωτοπόρο στην κυκλική οικονομία.
Πρέπει τώρα να αδράξουμε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες μας και να ολοκληρώσουμε την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση.
Οι κεφαλαιαγορές με βάθος και ρευστότητα είναι απαραίτητες για την παροχή στις επιχειρήσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να επενδύσουν στην ανάκαμψη και στο μέλλον.
Αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
Στο επίκεντρό μας, συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΕ, βρίσκεται η αποστολή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.
Ωστόσο, δεν θα το επιτύχουμε με το status quo — πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και να βελτιώσουμε τη δράση μας.
Εξετάσαμε διεξοδικά κάθε τομέα για να διαπιστώσουμε πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και πώς να το πράξουμε με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο.
Πραγματοποιήσαμε ευρεία δημόσια διαβούλευση και διενεργήσαμε εκτενή εκτίμηση επιπτώσεων.
Σ’ αυτή τη βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών σε τουλάχιστον 55 % με ορίζοντα το 2030.
Αναγνωρίζω ότι η αύξηση αυτή από το 40 % στο 55 % είναι υπερβολική για ορισμένους και ανεπαρκής για άλλους.
Ωστόσο, η εκτίμηση επιπτώσεών μας καταδεικνύει σαφώς ότι η οικονομία και η βιομηχανία μας μπορούν να τη διαχειριστούν.
Και μάλιστα την επιθυμούν. Μόλις χθες, 170 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές —από ΜΜΕ έως ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως — μου απηύθυναν επιστολή ζητώντας από την Ευρώπη να θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 55 %, κατέληξε η κα Λάιεν.
Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει και να γίνει πιο αλληλέγγυα. Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ έχουν μεγάλη ευθύνη και οφείλουν να εργαστούν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο χρόνος πιέζει και οι πολίτες περιμένουν να δουν το όραμα των ηγετών τους για το μέλλον της ΕΕ.