Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει ότι είναι έτοιμο να μηνύσει την Κομισιόν μετά την απόφαση να ξεπαγώσουν κονδύλια 10,2 δισ. ευρώ που αφορούν την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το Politico, την περασμένη Δευτέρα, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (16 υπέρ, 1 κατά, καμία αποχή) την προσφυγή κατά της Κομισιόν για «κατάχρηση χρημάτων φορολογουμένων».

Η υπόθεση σχετίζεται με την απόφαση που ελήφθη τον προηγούμενο Δεκέμβριο για «ξεπάγωμα» αυτών των κονδυλίων, στη Σύνοδο Κορυφής όπου ο Βίκτορ Ορμπαν θεωρείται ευρέως ότι εκβίασε με βέτο την ηγεσία της ΕΕ για να μην προχωρήσει η απόφαση χορήγησης καθεστώτος προς ένταξης χώρας στην Ουκρανία και η χρηματοδότησή της με 50 δισ. ευρώ. Τελικά, η απόφαση για την ενταξιακή διαδικασία «πέρασε» με 26 θετικές ψήφους και την Ουγγαρία να είναι απούσα από την αίθουσα, προκειμένου να επιτευχθεί «ομοφωνία».

Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζεται και από τα μέλη που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, η σχετική κίνηση «έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι αντικείμενο παζαριών για συμφωνίες με τον Ορμπαν».

Το τελικό «πράσινο φως» για να εγκριθεί η προσφυγή κατά της Κομισιόν στα δικαστήρια θα δοθεί σήμερα, όταν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της προσφυγής θα ψηφίσει και ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.