Νέους τρόπους καταπολέμησης της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο αναζήτησε η 5η Υπουργική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με συμμετοχή υπουργών κρατών-μελών της ΕΕ, εταιρειών του διαδικτύου και εκπροσώπων της Europol.
Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου από το 2015 και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ, δεσμεύτηκαν φέτος για ένα Πρωτόκολλο Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol) – μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση για να περιοριστεί η διάδοση του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και οι εταιρείες του διαδικτύου, όπως Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Dropbox, JustPaste.it και Snap δεσμεύθηκαν για να συνεργαστούν για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην απομάκρυνση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο από την τελευταία συνεδρίασή του Φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας σε άλλες προκλήσεις όπως της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Πριν από λίγο καιρό, κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαδικτύου και κυβερνήσεων ή αρχών επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Τέσσερα χρόνια πριν, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το Φόρουμ αυτό θα συγκέντρωνε τόσους πολλούς εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα κάτω από τον κοινό μας στόχο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.
Με την υποστήριξη της Europol, αναπτύξαμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτή η σχέση ήταν, και παραμένει η βάση για συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου, στην υποστήριξη εναλλακτικών αφηγήσεων στο διαδίκτυο“.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις νέες προκλήσεις που προέρχονται από “βίαιες ακροδεξιές ομάδες που μιμούνται τις προπαγανδιστικές στρατηγικές τρομοκρατικών ομάδων όπως ο Da’esh και η Αλ Κάιντα και επινοούν νέες“.
Σημειώνεται τέλος ότι για πρώτη φορά συζητήθηκαν στο Φόρουμ τρόποι καταπολέμησης του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.