Δράσεις συνολικού ύψους 274 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, προανήγγειλε η αρμόδια επίτροπος Ιλιάνα Ιβάνοβα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη. Αναφέρει, δε, ότι έχει διατεθεί ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της διατήρησης ιστορικών κτηρίων μέσω της πρωτοβουλίας «ΔΙΑΤΗΡΩ» για την Ελλάδα.
Η κ. Σπυράκη με την ερώτησή της έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το «μείζονος σημασίας θέμα της προστασίας 200 επιβλητικών κτηρίων, σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που βρίσκονται τα περισσότερα στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη». Είχε τονίσει, δε, ότι «τα συγκεκριμένα νεοκλασικά κτήρια κινδυνεύουν με κατάρρευση, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησής τους και ζήτησε ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διάσωσή τους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή της.
Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, επικαλούμενη την υπογραφή της Σύμβασης της Γρανάδας, στην οποία προβλέφθηκε η οικονομική στήριξη για την καταπολέμηση της φθοράς των αξιόλογων κτηρίων και τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κοινωνία των πολιτών της έχουν χαράξει σειρά πολιτικών για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μέσω του Μανιφέστου της Πράγας, του New European Bauhaus, του European Cultural Heritage Green Paper και του προγράμματος Renovate Europe», ρώτησε την Κομισιόν για την «πρόοδο της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικά στην Ελλάδα» και για το «ποια είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συντήρηση των διατηρητέων νεοκλασικών κτηρίων στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και σε τι ποσοστό έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Η Ευρωπαία επίτροπος, απαντώντας στην ερώτηση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «διατέθηκε ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της διατήρησης ιστορικών κτηρίων μέσω της πρωτοβουλίας "ΔΙΑΤΗΡΩ" για την Ελλάδα», ενώ προανήγγειλε «περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας συνολικού ύψους 274 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης».
Επιπρόσθετα είπε ότι «τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής ενσωματώνουν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, το οποίο ενθαρρύνει την επανεξέταση του τρόπου προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τα προγράμματα της ΕΕ, και έχει στηρίξει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του προγράμματος "Ορίζων Ευρώπη" με προτάσεις που δημοσιεύτηκαν το 2022 και το 2023 (π.χ. πιλοτικό πρόγραμμα HeritACT στην Ελευσίνα)». Τέλος, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" στηρίζει τα βραβεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το πρόγραμμα Europa Nostra για τα "επτά πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς"».
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «η κ. Σπυράκη έχει ήδη προτείνει να ενταχθεί σε πρόγραμμα που ενσωματώνει τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, το Παλατάκι, ως ένα παράδειγμα αρχιτεκτονικής και χώρου που μπορεί να λειτουργήσει ως ωραίο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό».