Τα exit polls, για τις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν στις 19:00 μόλις έκλεισαν οι κάλπες έδειξαν πρώτη τη ΝΔ, δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση να δίνουν μάχη για την 4η θέση.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα exit poll των 19:00 η εκτίμηση αποτελέσματος σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  το τοποθετεί  τρίτο κόμμα με ποσοστό από 10,9% έως 13,9% και μαξιμουμ να εκλέγει 3 ευρωβουλευτές. 

Ο  Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να διαψεύσει τους δημοσκόπους και να υποσκελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Υπ' ατμόν ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Αν το ΠΑΣΟΚ βγει τρίτο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του κόμματος και των οργάνων», είπε χαρακτηριστικά η Βάσια Αναστασίου, γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Αction24, για το ενδεχόμενο να μην πετύχει τους στόχους του το κόμμα, συμπληρώνοντας πως η ίδια αυτό θα έκανε στη θέση του.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, η τρίτη θέση θα είναι αποτυχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Βάσια Αναστασίου είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε επίπεδο οργάνων για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Θεώρησε δε ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει την πιο σωστή επιλογή για το ΠΑΣΟΚ, «γιατί δεν κινείται προσωπικά, αλλά βάζει το κόμμα πάνω από τον ευατό του», όπως είπε. Εκτίμησε δε ότι θα κινηθεί θεσμικά, «όπως κινείται πάντα».

Μουδιασμένη η Χαριλάου Τρικούπη της φταίει η αποχή

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll. Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.