Το σύστημα του «δεσμευμένου συνδυασμού» –η γνωστή σε όλους ως «λίστα»– στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ίσχυσε από το 1981 έως το 2009, οπότε και αντικαταστάθηκε από το υπάρχον σύστημα του σταυρού προτίμησης.

Ωστόσο, η εμπειρία της σταυροδοσίας κατέδειξε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εξελέγησαν άτομα με μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητά τους στο ευρύ κοινό (π.χ. καλλιτέχνες ή δημοσιογράφοι), οι οποίοι ελάχιστη ή μηδαμινή σχέση είχαν με τα απαιτητικά καθήκοντα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Γι’ αυτό, η επαναφορά του προηγούμενου συστήματος της λίστας που μελετά η κυβέρνηση για την αναμέτρηση του 2024 είναι επιτακτική πολιτική αναγκαιότητα.  

Στην Ευρωβουλή με 5% 

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι μαζί με την επαναφορά της λίστας, μελετάται και η θέσπιση ορίου 5% για τη συμμετοχή ενός κόμματος στη διαδικασία κατανομής των εδρών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να αποφευχθεί ο κατακερματισμός πολιτικών συσχετισμών και φαινόμενα που είδαμε στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Πρόκειται για μια χρήσιμη άσκηση προκειμένου αντίστοιχο όριο να ισχύσει μελλοντικά και στις εθνικές εκλογές. Αλλωστε, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτείται όριο τουλάχιστον 5% για να εισέλθει ένας κομματικός συνδυασμός στο Κοινοβούλιο. Επίσης, σε έξι χώρες απαιτείται όριο 4% και σε μόλις οκτώ -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- ισχύει όριο 3%.