Oυσιαστικό είναι το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Καιρίδης επισήμανε ότι «από τη μια μεριά, έχουμε την επιμονή στο δρόμο της ανάταξης της εθνικής ανάπτυξης που ξεκινήσαμε από το 2019 και επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στις εκλογές του περασμένου χρόνου και από την άλλη, έχουμε όλους τους υπόλοιπους, συνασπισμένους. Το είδαμε αυτό και στην συζήτηση επί της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, συνασπισμένους εναντίον της κυβερνητικής σταθερότητας, την οποία έχει φέρει η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, από το ΚΚΕ και τα κόμματα της Αριστεράς, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την ακροδεξιά» τόνισε. και πρόσθεσε: «Υπάρχει τοξικότητα και επιστροφή στον πιο χυδαίο λαϊκισμό που μας έφερε λίγο πριν την καταστροφή, το καλοκαίρι του 2015».
«Ο θυμός και η οργή μπορεί να γίνουν δημιουργία, μπορεί να γίνουν και κατεδάφιση. Κατεδάφιση έγιναν το καλοκαίρι του 2015, όταν ένας θυμωμένος ελληνικός λαός με την κρίση και με το παλιό πολιτικό σύστημα και τις αμαρτίες του οδηγήθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Δεν πήρε την κρίση ως κινητήρια δύναμη να κάνει κάτι καλύτερο και οδηγηθήκαμε σε Βαρουφακειάδα και σε όλο εκείνο το επώδυνο, το οποίο σε όλους μας στοίχισε πάρα πολύ και σε εμένα προσωπικά. Διότι και εγώ το 2019 κατέβηκα στην πολιτική ακριβώς εξαιτίας αυτών των ανθρώπων και αυτής της έκρηξης καταστροφής που ζήσαμε την περίοδο 2015 - 2019» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Δεν σημαίνει ότι επειδή η κυβέρνηση εκλέχτηκε το 2023, κλειδώσαμε μέχρι το 2027. Προφανώς έχουμε μια ισχυρή εντολή. Προφανώς με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 δεν έχουμε την προεδρική εκλογή, διότι αν είχαμε την προεδρική εκλογή το 2025, ήδη θα μιλούσαμε διαφορετικά με δεδομένη τη πόλωση, την τοξικότητα, τη διχαστικότητα, το ανερμάτιστο, το επιθετικό, το πολωτικό της αντιπολίτευσης. Προφανώς έχουμε αυτά τα περιθώρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τις εκλογές εφησυχασμένα» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025, ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως με την καινούρια ρύθμιση, είναι πιο απλά τα πράγματα. «Το πληρώσαμε ακριβά το 2010, πάρα πολύ ακριβά, ακόμα πιο ακριβά το 2015 και ήρθε το πολιτικό σύστημα, έβαλε μυαλό και έκανε μια διορθωτική κίνηση για να μην προκαλείται αποσταθεροποίηση, με δικαιολογία και αφορμή την εργαλειοποίηση του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, προσθέτοντας πως θα επιδιωχθούν ευρύτερες συναινέσεις. «Αυτές γίνονται πιο εύκολα τώρα, γιατί ξέρει η αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να εκβιάσει. Άρα τα χαρτιά είναι πάνω στο τραπέζι και άρα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν αυτές οι συναινέσεις. (…) Και νομίζω και το πρόσωπο της νυν Προέδρου, η οποία δεν προέρχεται κομματικά από τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό συμβολίζει» συμπλήρωσε.