Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι θα χάσουν και ελπίζουν ότι με «ΘΑ» θα μαζέψουν τη διαφορά.

Στην λογική του Ανδρέα Παπανδρέου στο τέλος της δεκαετίας του ’80 με το «Τσοβόλα δώστα όλα» προσχωρεί το Μαξίμου μπροστά τον εκλογικό διασυρμό που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται παρ’ότι δεν το ομολογούν δημοσίως.

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

Η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να διασώσει ότι μπορεί ώστε αφενός να γλιτώσει από μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και αφετέρου να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανίσει ποσοστά που θα είναι πάνω από το 20%.

Έτσι, ως ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ερμηνεύονται οι κινήσεις της κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν ότι είναι πιθανό λίγο μετά τις ευρωεκλογές να προκύψουν και εθνικές κάλπες.

Έτσι λοιπόν σε τροχιά εξαγγελίας προεκλογικών παροχών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία ύστερα από την ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που ξεπέρασε για άλλη μία φορά τις εκτιμήσεις, μελετά ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων.Το πακέτο παροχών, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, λίγο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Το «δικαίωμα» για τη λήψη των νέων θετικών μέτρων δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το γεγονός ότι η υπέρβαση έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια, κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των θεσμών, αναιρούνται διαρκώς προς το θετικότερο από καλύτερα στοιχεία, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Τα πράγματα δεν είναι καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το ξέρει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Ο Τσίπρας όμως παρά τις όποιες επιφυλάξεις Τσακαλώτου θέλει να τα δώσει όλα και ότι γίνει στις κάλπες. Μόνο που οι εποχές άλλαξαν. Και οι ψηφοφόροι των δεκαετιών του ’80 και του ’90 δεν ψηφίζουν πλέον με τα ίδια κριτήρια. Και αυτός είναι ο χειρότερος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ…