Τονωτική ένεση στις Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να δώσουν το Μαξίμου και το υπουργείο Αμυνας το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με την ενεργοποίηση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας η ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου (ειδικά στο Ναυτικό και την Αεροπορία) δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο και ήδη από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά παρεμβάσεις που εδώ και χρόνια είχαν ζητήσει οι επιτελείς.
Οι ιδιαίτερα θερμές σχέσεις Αθήνας – Παρισιού και η αμέριστη στήριξη που έχει προσφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας θα έχει αντίκρισμα και στην αμυντική μας θωράκιση. Πληροφορίες, που επικαλούνται Τα Νέα, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και σε ανώτατο επίπεδο, οι συζητήσεις για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με την απόκτηση γαλλικών μαχητικών Rafale.
Εξετάζεται η αγορά 10 καινούργιων (τα οποία η Γαλλία προόριζε για την Αίγυπτο) αλλά και η δωρεάν παραχώρηση οκτώ μεταχειρισμένων. Εντούτοις, οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τα γαλλικά μαχητικά με τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο.
Η Αθήνα ετοιμάζει τις προτάσεις της ώστε να είναι έτοιμη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, να δώσει τελική απάντηση ή να υπογράψει προσύμφωνο με τους Γάλλους στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. Μέσα στην εβδομάδα εξάλλου ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει νέα τηλεφωνική επαφή με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί (η οποία απουσίαζε από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο) προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα όλα τα παραπάνω.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία που πρόκειται να υπογράφει με τους Γάλλους προετοιμαζόταν εδώ και καιρό και είχε αναβληθεί, όμως ουδέποτε ματαιώθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας θα αφορά τη στρατηγική αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας που θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Και ο δεύτερος θα αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτά θα περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο αγοράς Rafale και όχι μόνο.
Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra συνεχίζονται, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τον Ιούλιο στους Γάλλους πως θα ήταν αδύνατη η αγορά τους σε τιμή πάνω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω οικονομικής δυστοκίας μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων με την τιμή των υπερσύγχρονων φρεγατών να πέφτει πολύ κάτω από τα 3 δισ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι φρεγάτες δεν θα έχουν κάποια οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούν να προστεθούν αργότερα. Αν τελικώς κλείσει η συμφωνία για τις Belh@rra, ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες συνεργασίες στον ναυπηγικό και επισκευαστικό τομέα, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε μία συνολική συμφωνία και η αναβάθμιση των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ. Επιπλέον προσπάθειες γίνονται και για την απόκτηση των υπερπολύτιμων τορπιλών βαρέος τύπου, γερμανικής κατασκευής, για τα υποβρύχια 214.