Τα χαρτοφυλάκια Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Εσωτερικών στον πυρήνα των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γράφει ο Νίκος Αρμένης
Με το «καλημέρα» μπαίνουν στα βαθιά οι υπουργοί της κυβέρνησης με εντολή να πατήσουν γκάζι για τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του, ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε καθεμία και καθέναν ξεχωριστά με βάση τον οδηγό της κυβερνητικής δράσης τόσο για τους αμέσως επόμενους μήνες όσο και με ορίζοντα τετραετίας.
Τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Εσωτερικών είναι στον πυρήνα των προγραμματικών ζητημάτων που παρουσίασε προεκλογικά με σαφήνεια ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως, όπως και στην πρώτη τετραετία, οι δεσμεύσεις του θα υλοποιηθούν όλες στο ακέραιο.
Στο υπουργείο Εσωτερικών η επιλογή της Νίκης Κεραμέως δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση του κ. Μητσοτάκη να αποτελειώσει τις χρόνιες παθογένειες του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναβαθμίστηκε σε τέταρτο τη τάξει υπουργείο και η κυρία Κεραμέως, η οποία κατάφερε να αλλάξει κάποια πράγματα στην εκπαίδευση που έμεναν... παγωμένα για χρόνια, καλείται να κάνει το ίδιο και στο κράτος. Να το εκσυγχρονίσει ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό και ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη, με αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνέβη και στην Παιδεία.
Στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τον πιο κατάλληλο άνθρωπο για να φτιάξει το νέο, σύγχρονο, ψηφιακό σχολείο και να κάνει ισχυρή τη δημόσια εκπαίδευση. Επειτα από μια κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, έρχεται ίσως στην πιο απαιτητική υπουργική καρέκλα με αποστολή να αφήσει μετρήσιμο έργο και στο χώρο της εκπαίδευσης, ακριβώς όπως έκανε με το gov.gr, το οποίο έχει αλλάξει ήδη τη ζωή των Ελλήνων.
Το νέο, δημόσιο, δωρεάν, Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί προσωπική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. Δεν υπήρξε ούτε μία ομιλία του προεκλογικά στην οποία δεν αναφέρθηκε με έμφαση στις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Υγείας. Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για πολιτικό με κεντροαριστερό, κοινωνικό, προφίλ που έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ενώ στην ηγεσία του υπουργείου αρμοδιότητες αναλαμβάνουν δύο πρόσωπα που δούλεψαν αποτελεσματικά στο χώρο της Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχει και η επιλογή του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης κεντροαριστερός πολιτικός, με μετρήσιμο έργο σε όσα υπουργεία έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, παίρνοντας πολλές φορές αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ίσως στην κορυφή της ατζέντας που θα περιλαμβάνει ο δικός του μπλε φάκελος τον οποίο θα του παραδώσει ο πρωθυπουργός.
Στο υπουργείο Εργασίας η ανάληψη των καθηκόντων από τον Αδωνι Γεωργιάδη σηματοδοτεί την αδιαπραγμάτευτη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει δυναμικά στον μεγάλο στόχο της περαιτέρω μείωσης της ανεργίας και σε μία καινούργια εποχή που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικές συμφωνίες, όπως αυτή που έχει ήδη γίνει στον κλάδο του τουρισμού.
Ο κ. Γεωργιάδης είναι από τους υπουργούς που έχει να επιδείξει συγκεκριμένο έργο σε όσα υπουργεία πέρασε και τώρα καλείται να συμβάλει τα μέγιστα ώστε και στα εργασιακά ζητήματα η Ελλάδα να κάνει εκείνα τα άλματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα επιστρέψουν οι τριετίες όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβεί μέσα στο πρώτο μισό της δεύτερης τετραετίας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για αυξήσεις των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Εκτιμά ότι μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ ως θετικές συνέπειες των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών θεωρείται ιδανική προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξακολουθήσει να κινείται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να προσελκύει επενδύσεις και να αυξάνει τις εξαγωγές, παράγοντας πλούτο που στη συνέχεια επιστρέφει στην κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών έγινε πράξη ήδη ίσως η πιο ηχηρή δομική αλλαγή, καθώς πλέον όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) μεταφέρονται στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.