Για την εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη, με το πόρισμά της να αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Μαρτίου, μιλούν στο «Μανιφέστο» οι Ιάσων Φωτήλας, Βασίλης Κόκκαλης, Αποστόλης Πάνας, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ιάσων Φωτήλας: Πρέπει να λάμψουν όλες οι πλευρές της αλήθειας

Ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει: «Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε σε αυτήν την Επιτροπή συναισθανόμενη ΑΠΟΛΥΤΩΣ το βάρος της ευθύνης απέναντι στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών αυτών, αλλά και των δεκάδων τραυματιών και επιβατών που έχουν χαραγμένη την τραγωδία στην ψυχή τους! Για εμάς ΔΕΝ ήταν ούτε στιγμή «πολιτικοί όμηροι». Αλλά εκείνοι στη μνήμη και στο όνομα των οποίων έπρεπε και πρέπει να αναζητήσουμε και να πούμε την αλήθεια. ΔΥΣΤΥΧΩΣ... οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού σήμερα ήρθαν με διπλό σκοπό: είτε να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία είτε να τη διαιωνίζουν επ’ άπειρον για να έχουν ένα πολιτικό αφήγημα. Η κυβερνητική πλειοψηφία σήμερα, ενώπιον των πολιτών, καταγγέλλει την παρελκυστική και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης στάση της αντιπολίτευσης, αλλά παράλληλα ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι θα φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, που είναι μία και μόνη: να λάμψουν όλες οι πλευρές της αλήθειας και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Βασίλης Κόκκαλης: Η συγκάλυψη ως εδώ, η αλήθεια θα λάμψει

Η Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: «Μπάζωσαν την αλήθεια όπως μπάζωσαν τον τόπο του εγκλήματος. Εριξαν αυλαία χωρίς να περιμένουν τη δικογραφία από τον εφέτη ανακριτή που είχε ζητηθεί από την ίδια την Εξεταστική. Εριξαν αυλαία χωρίς να επιτρέψουν να έρθουν να καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2021 γνωστοποίησε στον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή τη μεγάλη πιθανότητα σοβαρού συμβάντος, ο Κώστας Γεννιδούνιας, ο οποίος προειδοποιούσε για την άσχημη κατάσταση των σιδηροδρόμων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, που ήταν επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 Κώστας Σπηλιόπουλος και ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης. Η συγκάλυψη ως εδώ, η αλήθεια θα λάμψει όσα εμπόδια και να βάλει η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία».

Αποστόλης Πάνας: Μεθοδευμένη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων

Ο αποστόλης Πάνας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει: «Η λειτουργία και η συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών δυστυχώς οδηγεί σε αδιέξοδο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας. Εξαρχής προτείναμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία δυστυχώς απερρίφθη. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε την κατεύθυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, που είχε ως κύριο σκοπό τη μεθοδευμένη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων του εγκλήματος. Η Εξεταστική Επιτροπή όφειλε να διερευνήσει την αλήθεια για να δικαιώσει τα θύματα και τις οικογένειες τους, αλλά και να αποτρέψουμε μια νέα τέτοια τραγωδία στο μέλλον. Θα έπρεπε όλοι μας να λειτουργήσουμε ως συνήγοροι της αλήθειας και όχι ως υπερασπιστές μιας απροκάλυπτης προσπάθειας απόκρυψης και συγκάλυψης ευθυνών. Με θεσμική υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα με αίσθημα συνείδησης και μετά τη νέα μεθοδευμένη άρνηση να κληθούν κρίσιμα πρόσωπα ως μάρτυρες, κρίναμε επιτακτική την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή.

Νίκος Καραθανασόπουλος: Στρώνουν το έδαφος για την επόμενη τραγωδία

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζει: «Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας της επιτροπής αποτελεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων του εγκλήματος στα Τέμπη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο κι από τις μέχρι τώρα εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με τα εμπόδια που έβαζε η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και την πολλές φορές οξυμμένη και ανούσια αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία με τον δικό τους τρόπο δυσκόλεψαν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καλλιεργώντας πρόσκαιρες εντυπώσεις. Από τις ίδιες τις εργασίες της Επιτροπής προέκυπταν όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για υπουργούς σε σχέση με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, γι’ αυτό και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλησε να διερευνηθούν τα ζητήματα που αφορούν την έκρηξη και την πυρκαγιά, αλλά και αυτά της εσκεμμένης παρέμβασης στο χώρο του εγκλήματος. Μέσα από το πόρισμα του ΚΚΕ θα αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες και τις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη και οι οποίες, δυστυχώς, στρώνουν το έδαφος για την επόμενη.