Περισσότερο από πέντε ώρες, διήρκεσε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλλα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά «την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να ρωτήθηκε για την νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ επί διοίκησης Παναγιώτη Κοντολέοντα, και επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας εφόσον υπάρχουν οι υπογραφές των υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με το ενδεχόμενο καταστροφής αρχείων παρακολουθήσεων ο Θ. Δραβίλλας δήλωσε πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τήρησης αρχείων είναι εως 3 μήνες ενώ για την Ελλάδα η περίοδος αυξάνει από 6 εως 9 μήνες. Ωστόσο, ανέφερε πως το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι ο κ. Δραβίλλας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ενημέρωσης του πρωθυπουργού ή αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές η ενημέρωση γίνεται εάν  υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα και αποτελέσματα.  Ανέφερε όμως ότι  πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία δεν μπορεί να γίνει είτε από λάθος, είτε τυχαία.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόνισε το θέμα της νομιμότητας όπως και το γεγονός πως επί θητείας του στην ΕΥΠ την περίοδο 2012 – 2015 δεν υπήρξε θέμα παρακολούθησης των κ.. Πιτσιόρλα και Σαγιά διαψεύδοντας το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο ως κυβέρνηση επέτρεψε τη συνέχιση της παρακολούθησης των δύο στελεχών του προκειμένου να μην κατηγορηθεί για… μεροληπτική διαχείριση.

Επιπλέον, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να ρωτήθηκε για την επίκληση απορρήτου που επικαλείται ο Παναγιώτης Κοντολέων. Στο ερώτημα αυτό ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε πως κάποιες φορές μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου και κάποιες άλλες όχι. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να τεθεί στην κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής το αν οι μάρτυρες που καλούνται στην εξεταστική έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν το απόρρητο για την δράση της ΕΥΠ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Επιτροπή, μετά την κατάθεση του κ. Θεόδωρου Δαραβίλλα, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012- 2015, διέκοψε για σήμερα τις εργασίες της και μετέθεσε για αύριο Τετάρτη την κατάθεση του κ. Γιάννη Ρουμπάτη, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και πριν την κατάθεση του κ. Δαραβίλλα, τέθηκαν αιτήματα σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων.