Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% το Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (4,1%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% το Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερά σε σχέση με το Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% το Μάιο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο. Το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού είναι εντός του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κοντά στο 2%-2,5%).
Τον Ιούνιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (5,5%), η Ισπανία (3,5%) και η Κροατία και η Ολλανδία (και οι δυο 3,4%).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Φινλανδία (0,6%), η Ιταλία (0,9%) και η Λιθουανία (1%).
Θετική εξέλιξη τη μείωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο, σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΑΝ
Η θετική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό τον Ιούνιο σχολιάζεται θετικά από κύκλους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός σε αυτήν την κατηγορία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.
Κύκλοι του υπουργείου χαρακτήρισαν αυτή την εξέλιξη ως ιδιαίτερα θετική, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερή επιδίωξη της πολιτικής τους είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των τιμών και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, με στόχο να φτάσουν ακόμη και σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα.
Τόνισαν επίσης τα εξής:
- Εφαρμόζουν με επιμονή μέτρα παρέμβασης στην αγορά.
- Ενισχύουν τη συνεργασία όλων των φορέων, όπως το καταναλωτικό κίνημα, την επιχειρηματικότητα και την πολιτεία.
- Αυξάνουν τα πρόστιμα για παραβάσεις νόμων, κάνοντάς τα πιο αποτρεπτικά.
Ο απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με τον μέσο μισθό να στοχεύεται να φτάσει τα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται στην ενίσχυση της μέσης ελληνικής οικογένειας, με ιδιαίτερη προσοχή στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν στις 17 Ιουλίου, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιευθούν στις 9 Ιουλίου.