Δραματικό παρασκήνιο στο Eurogroup. Εκ των υστέρων ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε, εκ νέου στις 10.30 το βράδυ, η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς στο παρασκήνιο διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 6, αναβλήθηκε αρχικά για τις 7 το απόγευμα και έπειτα για τις 8 το βράδυ…
“Εντάξει, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνάντηση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Βρυξελλών” έγραψε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Μάριο Σεντέντο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Ο δημοσιογράφος των Financial Times Σαμ Φλέμινγκ επικαλούμενος πολλαπλές πηγές, ανέφερε στο Twitter πως τα πράγματα με Ιταλία και Ολλανδία “κινούνται σε θετική κατεύθυνση”, δηλαδή βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό. “Τώρα πρέπει να δούμε πώς φαίνεται ο πιθανός συμβιβασμός στο ευρύτερο Eurogroup” ανέφερε.
“Μόλις κυκλοφορήσει το νέο σχέδιο της έκθεσης του Eurogroup, η ευρύτερη ομάδα χωρών θα είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν αυτό είναι κάτι που μπορούν να καταθέσουν στους ηγέτες της ΕΕ” πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως “δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορωνοϊού” και πρόσθεσε: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη εντατικές διεργασίες λίγο πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις για το οικονομικό πακέτο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκε αρχικά στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 8:00 και ξαναπήρε παράταση για τις 10.30.
Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας.
Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Παρά τη νότα αισιοδοξίας η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι
Ωστόσο, παρά τη νότα αισιοδοξίας που προσπαθεί να εμφυσήσει ο Μάριο Σεντένο, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, μετά την στάση κυρίως των Ολλανδών, που λειτουργούν ως “λαγός” της Γερμανίας, κάτι που ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ να αναφωνήσει απογοητευμένος από την προχθεσινή συνεδρίαση «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι θέλουν ενότητα και επίτευξη συμβιβασμού, κανείς δεν φαίνεται πραγματικά διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές του, που για τους ισχυρούς του Βορρά εξακολουθεί να είναι η έκδοση ευρωομολόγου.
Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία εμφανίζονται ανένδοτες σε ότι αφορά τα ευρωομόλογα, αλλά ελπίζουν να βρεθεί συμφωνία, την ίδια στιγμή που η εξοργισμένη Ιταλία ξεκαθαρίζει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε χώρα-μέλος της θα κοιτάξει «τον εαυτό της».
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εκτιμήσεις ακόμη και κορυφαίων αξιωματούχων ότι είναι δυνατόν να καταστεί εφικτή μια συμφωνία δύσκολα μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και αισιοδοξία.
Στη μάχη για επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να έχουν πέσει και η Γαλλία με τη Γερμανία, με την τελευταία να θέλει να βγει από το «κλαμπ των κακών του Βορρά» μετά τα έντονα αντιγερμανικά συναισθήματα που ξαναγεννήθηκαν στο Νότο.
Όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η Γαλλία και η Γερμανία ετοίμασαν συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του κορωναϊού.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στο Eurogroup.
Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ότι αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ είναι ίσως η πρώτη αχτίδα ελπίδας.
Σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.
«Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή» δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει «σκληρές» απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της.