Ξημερώνοντας Πέμπτη και με τον κορωνοϊό να τρέχει ακατάπαυστα σκορπώντας θάνατο στον πλανήτη πολλές χώρες αρχίζουν μέρα με τη μέρα να σκέπτονται το αύριο!.. Οι οικονομίες στην πλειονότητα των κυβερνήσεων θα βρεθούν σε δύσκολη έως αφόρητη πίεση των αγορών προκειμένου να βρουν τον δρόμο του… χρήματος!
Στο πλαίσιο αυτό και με τις ΗΠΑ να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις σε ανεργία, θανάτους και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης μεγάλου πληθυσμού της μεγάλης οικονομικής και όχι μόνο δύναμης του πλανήτη, η Fed σε συνεννόηση προφανώς με τον Τραμπ έκανε εάν απροσδόκητα τεράστιο βήμα πολιτικού ελιγμού.
“Όπως πληροφορούμαστε με θετική γνώμη και εισήγηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να έλθει σε επαφή με την Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να συνεργασθούν στην εξεύρεση λύσεων ενίσχυσης περαιτέρω της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οικονομικό αδιέξοδο που θα βρεθούν πολλά κράτη μέλη μετά τον Κορωνοϊό”.
Μαθαίνουμε από κύκλους που βρίσκονται κοντά και στις δυο πλευρές ότι “οι ΗΠΑ διαβλέποντας τους κίνδυνους για πολλές φίλες χώρες, οι όποιες είναι έτοιμες να συμμαχήσουν με την Κίνα και να ζητήσουν την στήριξη της όπως έγινε με αφορμή την θανατηφόρο επιδημία και την παροχή πρώτων υλών υγείας, αποφάσισαν να βρουν τρόπους ανανέωσης των συμμαχιών τους”.
Φάνηκε με τρόπο σαφή στο τηλεφώνημα που έκανε στον Κοντέ και τον Μακρόν ο Αμερικανός Πρόεδρος “για να τους υπενθυμίσει ότι είναι πάντα φίλος της Ευρώπης και έτοιμος να βοηθήσει τώρα αλλά και στην μετά ιού εποχής!”
Έτσι έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα μεταστροφής πολιτικής των ΗΠΑ ώστε να έχουμε και το πιθανότατο θετικό αποτέλεσμα με ΔΝΤ και ΕΚΤ που ετοιμάζονται να φέρουν σε πέρας οι δυο κυρίες Γκεοργκίεβα και Λαγκάρντ.
Πηγές στην Φρανκφούρτη χθες αργά το βραδύ ανέφεραν ότι “στις 7-8 Μαΐου στο Γιουρογκρούπ η Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει μια επιπλέον κίνηση και ένα ακόμα άνοιγμα οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη της ΕΕ”.
“Θα προσθέσει στο ήδη μεγάλο ποσό των 750 δισ. ευρώ αλλά 500 δισ. ευρώ με στόχο όλα ανεξαιρέτως τα ομόλογα που κινούνται επικίνδυνα και βρίσκονται κοντά στον χαρακτηρισμό “σκουπίδια” ή δύσκολα θα έχουν ζήτηση από τις αγορές, να διεκδικήσουν με χαμηλά ποσοστά οικονομική ανάσα”!
Στο ΔΝΤ δεν ήθελαν να κάνουν αναφορές σε ονόματα χωρών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. “Όμως, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Νέα Υόρκη, τα υψηλά κλιμάκια διοίκησης έχουν καταγράψει παγκοσμίως 28 κράτη τα οποία κινδυνεύουν με πτώχευση ή θα θελήσουν να ζητήσουν βοήθεια από το ΔΝΤ“( Όπως ήδη έγινε πρόσφατα με την Αίγυπτο).
Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει ότι τα βλέμματα στρέφονται ειδικά στην Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Που σιγουρά εμπιστεύονται οι 27 και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν την ” επιστροφή της Τρόικας στην ΕΕ. Την οποία πλήρωσαν ακριβά μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ισπανία και άλλες..” όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά αυτή την εποχή. Κυρίως για χώρες με ασταθείς συγκυβερνήσεις και όχι τις κυβερνήσεις πλειοψηφίας (Ελλάδα π.Χ.)
Γεγονός είναι ότι το παρασκήνιο έχει και άλλες λεπτομέρειες που σύντομα θα ξέρουμε και θα δούμε στην πράξη.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τις προθέσεις των εταίρων και φυσικά στην ΕΚΤ έχουν εμπιστοσύνη και μας υπολογίζουν με το ίδιο μέτρο ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους.
Όπως προφανώς είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη ορισμένοι στους θεσμούς γνωρίζουν. Θα δείξει!
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.