Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την ανεύρεση των αγνοούμενων στο πλοίο Euroferry Olympia, μετά από σχεδόν 2,5 μέρες, μετά τον εντοπισμό και διάσωση ενός 21χρονου Λευκορώσου οδηγού φορτηγού.

Άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και της ΕΜΑΚ έχουν ανέβει στο πλοίο και προχωρούν σε έλεγχο στα ασφαλή σημεία του πλοίου, και συγκεκριμένα στα σημεία που δεν έχουν αναπτυχθεί μεγάλα θερμικά φορτία στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του.

Επίσης από το γήπεδο Κασσιόπης ελικόπτερο της Πυροσβεστικής παρέλαβε άνδρες της ΕΜΑΚ οι οποίοι θα συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων. Μέχρι στιγμής οι διασώστες δεν έχουν βρει κάτι, και δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες που αναφέρουν για τον εντοπισμό κάποιων αγνοουμένων.

 

Τις τελευταίες ώρες έχει περιοριστεί ο καπνός, ενώ κατά τη διάρκεια κατάσβεσης του πλοίου λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών σχηματίστηκε ένας λευκός καπνός.

Το «Euroferry Olympia» έχει ρυμουλκυθεί με αργό ρυθμό, σε όρμο έξω από το χωριό Κασσιόπη στη Βόρεια Κέρκυρα ώστε να προστατευτεί από έντονα καιρικά φαινόμενα και να αποφευχθεί περιβαλλοντική μόλυνση, από τους εκατοντάδες τόνους καυσίμων του.

Συνεχίζεται η ψύξη του, η φωτιά είναι στα πολύ βαθιά καταστρώματα, και αναμένεται αντιρρυπαντικό να τραβήξει πετρέλαιο, για να μπει η πυροσβεστική να κάνει κατάσβεση.

 

Στην παραλία του Αλμυρού, έχουν μεταβεί συγγενείς των αγνοουμένων και παρακολουθούν από μακριά το φλεγόμενο πλοίο και τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι ίδιοι ζητούν να μην σταματήσουν οι έρευνες και να ενταθούν.

Το πρωί της Κυριακής (20/2) διασώστες εντόπισαν έναν 21χρονο Λευκορώσο οδηγό φορτηγού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κέρκυρας.

Ο νεαρός νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική κλινική γιατί έχει πάθει αφυδάτωση και του χορηγείται αγωγή, ενώ δήλωσε στους γιατρούς και τον διοικητή του νοσοκομείου ότι άκουσε φωνές και άλλων αγνοουμένων.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους ασθενείς πήραν εξιτήριο ο Αφγανός που διασώθηκε προχθές με το ελικόπτερο και ένας Ρουμάνος. Οι άλλοι δύο, που νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική κλινική είναι καλύτερα στην υγεία τους. Μάλιστα ο Βούλγαρος που ήταν στη ΜΕΘ αναμένεται εντός της ημέρας να αποσωληνωθεί.

 

Την ίδια ώρα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε για τα αίτια του ατυχήματος, και ήδη κατέθεσαν ο πλοίαρχος και οι δύο μηχανικοί, που αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

«Θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για παραβάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας στο πλοίο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Grimaldi με ανακοίνωσή του απαντά στις καταγγελίες του Συνδικάτου/Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος σχετικά με τις συνθήκες του ταξιδιού των μελών του στο «Euroferry Olympia».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το πλοίο υποβλήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου «σε επιθεώρηση και έλεγχο από τις ελληνικές Λιμενικές αρχές (συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα ανίχνευσης καπνού και πυρόσβεσης), η οποία έληξε με ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Πηγή: ertnews