Η νοκ άουτ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανοίγει την αυλαία της σήμερα (26/6), με την Ιταλία να είναι φαβορί απέναντι στην Αυστρία, ενώ Ουαλία και Δανία αναμένεται να προσφέρουν μια συγκλονιστική αναμέτρηση.

Η ισοπαλία με την Ελβετία (1-1) και η νίκη επί της Τουρκίας (2-0) στάθηκαν αρκετά ώστε η Ουαλία να εξασφαλίσει την πρόκριση από τον Α’ Όμιλο. Έτσι, η ήττα από την Ιταλία απλά στέρησε από την ομάδα του Ρόμπερτ Πέιτζ την πρώτη θέση. Στέρησε, όμως, και τον Ίθαν Αμπαντού που αποβλήθηκε και θα χάσει το παιχνίδι με τη Δανία. Οι «βίκινγκς», από την πλευρά τους, ξεπέρασαν το διπλό σοκ της πρεμιέρας – με το σοβαρό ιατρικό επεισόδιο του Κρίστιαν Έρικσεν και την ήττα από τη Φινλανδία – αλλά και την ήττα από το Βέλγιο που ακολούθησε. Το επιβλητικό 4-1 επί της Ρωσίας ήταν ό,τι χρειαζόταν η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ που θα παίξει για πρώτη φορά στη διοργάνωση μακριά από το «Πάρκεν». Όποια χώρα προκριθεί, θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το νικητή του ζευγαριού Ολλανδία – Τσεχία, στο Μπακού.

Καμία χώρα δεν εντυπωσίασε περισσότερο στη φάση των ομίλων όσο η Ιταλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» έκανε το 3/3 στον Α’ Όμιλο νικώντας με το εμφατικό 3-0 τόσο την Τουρκία όσο και την Ελβετία. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, που δύσκολα θα ρισκάρει τη συμμετοχή των Αλεσάντρο Φλορέντζι και Τζόρτζιο Κιελίνι, έφτασε τις 11 διαδοχικές επιτυχίες με αυτή επί της Ουαλίας, στις οποίες μάλιστα κράτησε απαραβίαστη την εστία της. Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, οι «ατζούρι» ευελπιστούν να διευρύνουν τα σερί τους, αλλά η Αυστρία έχει σίγουρα διαφορετική άποψη. Οι παίκτες του Φράνκο Φόντα έκαναν το απαραίτητο (3-1 τη Βόρεια Μακεδονία), έχασαν όπως αναμενόταν (2-0 από την Ολλανδία) και φύλαξαν το καλύτερο για το τέλος, με το 1-0 επί της Ουκρανίας, χάρη στο γκολ του Κριστόφ Μπάουμγκαρντνερ, να τους δίνει την πρόκριση στους «16». Όποια χώρα προκριθεί, θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το νικητή του ζευγαριού Βέλγιο – Πορτογαλία, στο Μόναχο.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Ιουνίου για τη Φάση των 16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020:

19:00 Γιόχαν Κρόιφ Αρένα (Άμστερνταμ), Ουαλία – Δανία

Διαιτητής: Ντάνιελ Σίμπερτ (Γερμανία)

Πιθανές Συνθέσεις:

ΟΥΑΛΙΑ (Ρόμπερτ Πέιτζ): Γουαρντ – Ρόμπερτς, Μέφαμ, Ρόντον, Μπεν Ντέιβις – Μορέλ, Άλεν – Μπέιλ, Ράμσεϊ, Τζέιμς – Μουρ

***Χάνουν το επόμενο ματς αν «κιτρινιστούν»: Άλεν, Ντέιβις, Γκάντερ, Μέφαμ, Μουρ

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ – Μάελε, Βέστεργκααρντ, Κιάερ, Κρίστενσεν, Βας – Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι – Πούλσεν, Ντάμσγκααρντ, Μπρέιθγουεϊτ

***Χάνουν το επόμενο ματς αν «κιτρινιστούν»: Ντάμσγκααρντ, Ντιλέινι, Γιένσεν, Βας

22:00 Στάδιο Γουέμπλεϊ (Λονδίνο), Ιταλία – Αυστρία

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)

Πιθανές Συνθέσεις:

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Ατσέρμπι, Σπινάτσολα – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι – Μπεράρντι, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε

***Χάνουν το επόμενο ματς αν «κιτρινιστούν»: Πεσίνα

ΑΥΣΤΡΙΑ (Φράνκο Φόντα): Μπάχμαν – Λάιμερ, Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ, Αλάμπα – Λάιμερ, Γκρίλιτς, Σλάγκερ – Ζάμπιτσερ, Μπάουμγκαρντνερ – Αρναούτοβιτς

***Χάνουν το επόμενο ματς αν «κιτρινιστούν»: Αλάμπα, Μπάχμαν, Λάινερ

 

 

10 λεπτά κήρυγμα- Το μυστικό όπλο

Eίναι άραγε η ομιλία το μυστικό όπλο του προπονητή; Αυτός ο παραδοσιακός… λόγος πριν τον αγώνα, συναισθηματικός ή τακτικός, δυναμικός ή ήρεμος, σπάνια ξεπερνά την κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων, αλλά κάθε προπονητής ελπίζει πάντα να τον χρησιμοποιεί καλύτερα.
Η μέθοδος του Γάλλου ομοσπονδιακού, Ντιντέ Ντεσάμπ, δεν ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα: μια ομιλία ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ αόριστη, παρουσία όλων των παικτών, τεχνικού προσωπικού και αναλυτών βίντεο, έτοιμων να μεταδώσουν εικόνες εάν χρειαστεί.
«Ξέρω ότι ο χρόνος ακρόασης μπροστά μου είναι περιορισμένος, οπότε δεν θα πάω πέρα από δέκα λεπτά. Αλλά μπορείς να πεις πολλά πράγματα σε δέκα λεπτά…» εξήγησε στις αρχές Μαΐου στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) ο προπονητής των «τρικολόρ», προσθέτοντας: «Η ομιλία δεν θα κερδίσει έναν αγώνα. Τελικά, μπορεί να τον χάσει».
Μία ομιλία πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε αγώνα. «Υπάρχουν οι συγκεκριμένες τακτικές, αμυντικές και επιθετικές πτυχές. Τότε παίρνω δύο ή τρία σημεία από το πλαίσιο. Μπορεί να είναι το συναίσθημα, ο αντίπαλος» λέει το… αφεντικό των «μπλε», που δεν διστάζει να επαναλαμβάνει λέξεις που συνεχίζουν να επιστρέφουν.
Όσο για τη Γερμανία, ο Γιοακίμ Λεβ παίζει περισσότερο με τη συναισθηματική «κάρτα», όπως ο ίδιος αποκάλυψε την παραμονή του αγώνα με τη Γαλλία (ήττα 1-0) στις 15 Ιουνίου, στην πρεμιέρα των «πάντσερ» στο EURO 2020.
«Η συνομιλία της ημέρας του αγώνα θα είναι συναισθηματική, αλλά θα δώσει ακόμη περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση, επειδή έχουμε μια ομάδα υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο Λεβ, ο οποίος διανύει το τελευταίο τουρνουά του μετά από 15 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας.
Ο 61 ετών τεχνικός δεν περιμένει μέχρι την ημέρα του αγώνα για να παρακινήσει τους «στρατιώτες» του. Το έκανε, για παράδειγμα, την επόμενη μέρα της ήττας, πριν το δεύτερο παιχνίδι που η «νατσιοναλμανσάφτ» επιβλήθηκε της Πορτογαλίας με 4-2, μιλώντας πέντε λεπτά χωρίς να σταματήσει στην διάρκεια της προπόνησης.
Σε εκείνους που βρίσκονταν μακριά, οι λέξεις δεν ήταν αντιληπτές, αλλά η γλώσσα του σώματος ήταν πολύ σαφής: ευθεία γροθιά που υψώθηκε, ενεργητικές χειρονομίες χεριών, άμεσα βλέμματα.
«Μας “ζέστανε” ξανά και είπε ότι πρέπει τώρα να πάμε σε τρόπο ανταγωνιστικό. Ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διακοπές. Είναι υπέροχο όταν συνειδητοποιείς ότι ο προπονητής σου είναι επίσης ζεστός, ζεστός σαν εμάς» είπε ο μέσος Γιόσουα Κίμιχ.
Κάτω από τον καθαρό, εξωτερικό και ήπιο τρόπο του, ο Άγγλος ομοσπονδιακός, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ, ξέρει πώς να κάνει συναντήσεις με τους παίκτες του δημιουργώντας στιγμές που έχουν σημασία.
Η ομιλία του πριν από το EURO, με βίντεο υποστήριξης, ήταν ξεχωριστή για τους παίκτες. Μίλησε για την κληρονομιά της Αγγλίας και τις αναμνήσεις που θα δημιουργούσε η εθνική ομάδα για το λαό αυτής της χώρας.
Η ομιλία είναι επίσης μία άσκηση καλά ελεγχόμενη από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, τον Ισπανό προπονητή του Βελγίου.
«Η μεγάλη δύναμή του είναι οι ομιλίες του πριν από τον αγώνα. Είναι πολύ συγκεκριμένος για το ρόλο του κάθε ατόμου. Κάναμε τη διαφορά γιατί ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε» εξήγησε ένας από τους παίκτες του και συμπλήρωσε: «Είναι ένα σφουγγάρι. Έχει απίστευτη ικανότητα να απορροφά τόνους πληροφοριών, να τις ταξινομεί και μετά να δίνει μια απλή και αποτελεσματική ομιλία».
Ο Βέλγος επιθετικός, Ντρις Μέρτενς, τα αποκαλεί «καταπραϋντικα» λόγια. «Δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες. Και προσπαθούμε να του την επιστρέψουμε» είπε.
Στην Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ίδιες… χορδές.
«Το επίτευγμά του είναι να δίνει γαλήνη και αυτοπεποίθηση σε όλους τους παίκτες, πράγματα που έλειπαν. Έφερε πίσω τον ενθουσιασμό και ένιωσε τη σημασία του κάθε παίκτη στην ομάδα» εξήγησε πρόσφατα ο Αντρέα Μπελότι.