Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τις περιφέρειες παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε σε βάθος τον σχεδιασμό και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα μέσα από την οποία οι πολίτες θα έχουν λεπτομερή ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται.
Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες διαμορφώθηκαν τα χαρτοφυλάκια των έργων των περιφερειών και των υπουργείων και καθορίστηκαν οι κατηγορίες και οι άξονες τους. Επίσης έγινε καταγραφή των έργων της κυβέρνησης με βάση επαληθευμένα στοιχεία, για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, την ανάδειξη των προτεραιοτήτων και τον εντοπισμό δυσκολιών υλοποίησης έργων και δράσεων. Τέθηκαν οι βάσεις για την εκπόνηση ολιστικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών σε επίπεδο επικρατείας.
Προκλήσεις και στόχοι
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τέθηκαν οι μελλοντικοί στόχοι. Η μεγαλύτερη πρόκληση που χρήζει αντιμετώπισης είναι η αδύναμη σχέση των πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και η απουσία ενός μοναδικού σημείου διασύνδεσης και παρακολούθησης όλων των έργων που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως φορέα και πηγής χρηματοδότησης. Αντιμετώπισης χρήζουν επίσης τα ζητήματα του κατακερματισμού της πληροφορίας και του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης των εμπλεκομένων.
Μηχανισμός κατάρτισης και παρακολούθησης σχεδίων
Με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων και των Περιφερειών και υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης καταρτίζεται και επικαιροποιείται Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια που περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων και πολιτικών με συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, προϋπολογισμούς και πηγές χρηματοδότησης. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει:
- Αποτύπωση του συνόλου των έργων (ανά φορέα υλοποίησης και πηγή χρηματοδότησης) και επισήμανση κρίσιμων ζητημάτων.
- Διασταύρωση στοιχείων έργων από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης για την παροχή επαληθευμένων στοιχείων.
-Σταχυολόγηση εμβληματικών έργων και συνεκτικών πολιτικών που χρήζουν στενότερης παρακολούθησης και έγκαιρης παρέμβασης.
-Καταγραφή προκλήσεων σε επίπεδο περιφέρειας (π.χ. δημογραφικό, μετανάστευση, φυσικοί πόροι).
- Σχεδιασμό ειδικότερων πολιτικών (π.χ. απασχόλησης, επενδύσεων, ορεινότητας) και συγκερασμός υφιστάμενων πολιτικών.
- Καθορισμό σετ δεικτών για παρακολούθηση σε κάθε Περιφέρεια και benchmarking σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Αξιοποίηση υφιστάμενων μελετών: Προγράμματα ΠΕΠ ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης, Τομεακά Προγράμματα Ανάπτυξης, Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για μια συνολική Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης.
Χαρτοφυλάκια έργων
Αυτή την περίοδο υλοποιούντια 679 εμβληματικά έργα σε όλη την Ελλάδα, ενώ, μαζί με τα έργα προϋπολογισμού κάτω του 1 εκατ. ευρώ, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 6.500. Οι περιφέρειες στις οποίες εκτελούνται τα περισσότερα έργα είναι η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.