Πριν από λίγες ημέρες, η Βόννη χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης του έτους που τιμά το πιο διάσημο τέκνο της, τον Μπετόβεν που γεννήθηκε πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770.
Η μικρή τότε πόλη του Ρήνου, έμελλε να γίνει η γενέτειρα του μεγάλου Γερμανού μουσουργού. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών, όπως και η «Ποιμενική», η περίφημη 6η Συμφωνία σε Φα μείζονα, που ολοκληρώθηκε το 1808.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα του Μπετόβεν που περιέχουν προγραμματική μουσική. Η Συμφωνία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου του 1808, σε ένα κονσέρτο που διήρκεσε 4 ώρες, στο Theater an der Wien.
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν υπήρξε ένας λάτρης της φύσης, ο οποίος πέρναγε αρκετή ώρα της μέρας του σε περιπάτους στην εξοχή.
Πολλές φορές έφευγε από τη Βιέννη για να εργαστεί στην εξοχή.
Οι πρώτες του σημειώσεις για την Ποιμενική βρέθηκαν το 1802. Η σύνθεσή της έγινε ταυτόχρονα με μία από τις γνωστότερες και πιο θυελλώδεις συμφωνίες του, την 5η.
Ο συνθέτης είπε για την 6η Συμφωνία ότι «είναι περισσότερο εκφραστική από τη ζωγραφική».
Έτος Μπετόβεν το 2020
Κατά τη διάρκεια του έτους Μπετόβεν θα παρουσιαστούν στη Βιέννη και οι εννέα συμφωνίες του Γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία “Ποιμενική”, με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση.
Για τον Μπετόβεν το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης. Μάλιστα, αυτή η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για το Beethoven Pastoral Project που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος.
Οι διοργανωτές του προγράμματος Beethoven Pastoral Project καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου στην ιστοσελίδα pastoralproject.org, αφού πρώτα εγγραφούν, ένα “έργο τέχνης” με πηγή έμπνευσης, την “Ποιμενική” του Μπετόβεν, είτε πρόκειται για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες, ζωγράφους ή μουσικούς της ροκ, της τζαζ ή της κλασικής μουσικής. Σύμφωνα με τους εμπνευστές το σημαντικότερο είναι η κατάθεση απόψεων για τη σχέση ανθρώπου-φύσης και την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος.
Όλα τα έργα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα pastoralproject.org μεταξύ της “Ημέρας της Γης” (Earth Day) στις 22 Απριλίου του 2020 και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου του 2020. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, είτε για πίνακες, είτε γραφικά ή μουσικά έργα, σκοπός του πρότζεκτ είναι να σταλεί ένα μήνυμα για την προστασία της φύσης.