Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πήραν ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκινά πλέον και επίσημα μια νέα περίοδος για την Ελλάδα μετά από μια χαμένη τετραετία πειραματισμών και επικίνδυνων ελιγμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της νέας πορείας και των προτεραιοτήτων, είπε όλα αυτά για τα οποία μίλησε με τους πολίτες το προηγούμενο διάστημα.

Γράφει η Έλενα Ράπτη

«Φτιάξε το κράτος» του είπαν πολλοί και ακριβώς από εκεί αρχίζει, με την εμπιστοσύνη του στο ίδιο το κράτος που καλείται πλέον να αλλάξει ρόλο και να αθροίσει τη δική του δυναμική σε αυτή των υπόλοιπων συντελεστών παραγωγής και προόδου. Αξιοποιώντας αξιοκρατικά έμπειρα στελέχη του, βάζοντας οριστικά στην άκρη την αντίληψη της μέτριας προσπάθειας και τις κομματικές νοοτροπίες δεκαετιών.

Από τη δική μου οπτική οι προγραμματικές δηλώσεις ισοδυναμούν με την επανάσταση του αυτονόητου. Που όμως αναζητείται επί δεκαετίες. Είχα την ευκαιρία και με τη δική μου τοποθέτηση να θέσω μερικούς βασικούς άξονες πολιτικής, εκεί που κρίνεται η ευημερία και η καθημερινότητα.

Στη μείωση της φορολογίας. Που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν εισπρακτικά και ποτέ αναπτυξιακά. Είμαστε μια χώρα που έχει την υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η αύξηση της φορολογίας (έμμεσης και άμεσης), με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι το καταφύγιο των ανίκανων να διαχειριστούν επαρκώς την οικονομία. Όταν κάτι λείπει από τη δημοσιονομική εξίσωση δεν αυξάνουμε τους φόρους. Αυξάνουμε τη διαδικασία παραγωγής για να το αναπληρώσουμε. Η αύξηση των φόρων δημιούργησε ασφυξία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά δεν είχαν επιλογή να φύγουν. Χιλιάδες όμως επιχειρήσεις έφυγαν και παράγουν εθνικό προϊόν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλες οικονομίες. Όσοι έμειναν, απλά δεν πληρώνουν φόρους. Και έτσι φτάσαμε σε δισεκατομμύρια ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές οι περισσότερες από τις οποίες δε θα εισπραχθούν ποτέ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γεμίσει την Ελλάδα φόρους. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε και μάλιστα άμεσα, με την εταιρική φορολογία σταδιακά στο 20%.

Οι επενδύσεις θα ξαναβρούν το δρόμο τους προς  την Ελλάδα. Χρειάζονται  σταθερό πολιτικό περιβάλλον, φιλελεύθερη οικονομία, επενδυτικά κίνητρα και σταθερούς κανόνες παιχνιδιού. Από σήμερα αυτά θα υπάρχουν στη χώρα μας. Η οικονομική διπλωματία θα ασκείται πλέον σε όλα τα επίπεδα. Οι νόμοι θα γίνουν πιο απλοί. Η γραφειοκρατία θα μειωθεί δραστικά, ξεκινώντας από τους τομείς που σχετίζονται με την προσέλκυση επενδύσεων. Ένδειξη για την μεταστροφή του κλίματος είναι η εμπιστοσύνη των αγορών στην τελευταία έκδοση ομολόγων με ιστορικό χαμηλό 1,9%.

Οι πολίτες γνώρισαν για 4 χρόνια το χαμηλότερο επίπεδο Ασφάλειας στην καθημερινότητα. Αύξηση των κρουσμάτων βίας. Νοσηρή ανοχή στην παραβατικότητα.  Βόλτες από έγκλειστους τρομοκράτες. Ποινικός κώδικας χάδι για σειρά αδικημάτων. Αυτά όλα αλλάζουν. Μαζί αλλάζει και ο Ποινικός Κώδικας για μια σειρά διατάξεων. Η αστυνομία παίρνει ξανά τη θέση της στους δρόμους και τις γειτονιές. Εκεί που θέλουμε να τη βλέπουμε για να αισθανόμαστε ασφαλείς. Περισσότεροι αστυνομικοί, καλύτερα εκπαιδευμένοι, πιο σύγχρονα εξοπλισμένοι. Την ίδια ώρα θα σταματήσει το άσυλο της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.  Το ανεχτήκαμε αρκετά χρόνια και το πληρώσαμε ακριβά.

Οι πειραματισμοί με το μέλλον της Παιδείας οδήγησαν σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Καταργήθηκε η αριστεία, έμεινε στάσιμη η καινοτομία, δεν αξιοποιήθηκε το εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Από την παιδεία ξεκινά το μέλλον μιας χώρας. Για αυτό και από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης ανοίγουμε τη συζήτηση για το μέλλον της εκπαίδευσης. Ήδη οι πρώτες ανακοινώσεις αλλάζουν πολλά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βάση εισαγωγής, φρένο στους αιώνιους φοιτητές, δύναμη στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Αλλά και στην εργασία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις επερχόμενες εργασιακές πολιτικές ως «επιστροφή στο μεσαίωνα», οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη. Οι σχέσεις κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων θα γίνει πολύ πιο παραγωγική. Η εργασιακή νομοθεσία θα τηρηθεί αυστηρά και χωρίς αποκλίσεις. Το νέο οικονομικό περιβάλλον θα φέρει μαζί επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πολύ καλύτερη θέση ευημερίας και προοπτικής. Το σχέδιο για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές ξεκινά από την πρώτη μέρα. Και μαζί ξεκινά η ανόρθωση της μεσαίας τάξης που σχεδόν αφάνισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία θα χτίσει ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος. Που θα ξεκινά από τον κυβερνητικό συντονισμό και θα φτάνει στο πιο απομακρυσμένο  γραφείο της δημόσιας διοίκησης. Η ανάπτυξη χρειάζεται ταχύτητα και η ταχύτητα χρειάζεται τεχνολογία. Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε το κόστος της γραφειοκρατίας σε κεφάλαιο επένδυσης στην ελληνική οικονομία.  Αυτό είναι από μόνο του ισοδύναμο μιας μικρής επανάστασης στις σχέσεις κράτους και πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία θα μιλήσει ξανά για την Αμφίπολη, που περιέργως ξεχάστηκε εδώ και δύο χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο μοντέλο πολιτισμού θα αναδείξει την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και μαζί την πραγματική Μακεδονία. Ο Πολιτισμός είναι πυλώνας ιστορίας και έμπνευσης. Είναι όμως ταυτόχρονα και πυλώνας οικονομίας, επενδύσεων  και εξωτερικής πολιτικής. Θα γίνει ξανά ενεργός γιατί αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο.

Η Υγεία παραμένει δημόσια αλλά γίνεται και πάλι αξιοπρεπής. Ξεφεύγουμε από την ρητορική και την νοοτροπία της εποχής του 1950. Επαναφέρουμε το δικαίωμα όλων των ασφαλισμένων σε μια ποιοτική δημόσια υγεία που θα λειτουργεί με κριτήρια αποδοτικότητας αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας. Αλλά και οι πολιτικές μας έχουν σκοπό να αλλάξουν τη σύνθεση της κοινωνίας. Να  ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και να μοιράσουν δίκαια το μέρισμα της ευημερίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεσαία τάξη με υψηλότερα εισοδήματα. Ένα ανθρώπινο δυναμικό με λιγότερους άνεργους. Μια κοινωνία με μικρότερες ανισότητες. Αλλά ανεβάζοντας αυτούς που είναι κάτω και όχι κατεβάζοντας αυτούς που είναι πάνω.

Τέλος η νέα Εξωτερική Πολιτική της χώρας θα βάλει τέλος στις εθνικές ήττες. Ασκώντας μια επωφελή και έξυπνη διπλωματία. Αξιοποιώντας τη θέση της αλλά και τις σχέσεις της με τρόπο που θα αποκτήσει και πάλι διεθνή ρόλο και κύρος.

Νομίζω πως ακόμη και ο πιο κακόπιστος οφείλει να το παραδεχθεί. Ποτέ ξανά ο μηχανισμός διακυβέρνησης δεν στελεχώθηκε με τέτοια ταχύτητα και με τόσο ικανά πρόσωπα από όλους τους χώρους. Η Νέα Δημοκρατία ήταν εδώ και καιρό έτοιμη να κυβερνήσει.