Οι τέσσερις συστημικές ξεκίνησαν τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων, αξιολόγηση και χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική στη δημοσιοποίηση των σχετικών προσκλήσεων, ενώ ήδη έχουν ετοιμάσει τα στρατηγικά σχέδια και συνεχίζουν ενημερωτικές παρουσιάσεις σε πελάτες.

Οι τράπεζες, στην πραγματικότητα παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια. Αυτά θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 50%, η ίδια συμμετοχή θα φτάνει το 20%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση.

Μέσω του Ταμείου η χώρα έχει εξασφαλίσει για την περίοδο 2021 – 2026 ευρωπαϊκούς πόρους ύψους σχεδόν 31,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Συνολικά, οι επενδύσεις αναμένονται γύρω στα 27 με 32 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούν οι επενδύσεις αυτές αναμένονται γύρω στα 20-25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 18 δισ. ευρώ προέρχονται από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάμψης. Ταυτόχρονα, μέχρι το 2026 που ισχύουν οι υπολογισμοί αυτοί, δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης λόγω πολλαπλασιαστή του Ταμείου κατά 6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 9 δισ. ευρώ από την άνοδο του οικονομικού κύκλου.

Συνεπώς, η συνολική πιστωτική επέκταση που υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και μπορεί να φτάσει τα 33 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 διεκδικείται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν μερίδια από 25-30%.

Για το 2022, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται σε 1,5 δισ. ευρώ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ αναμένεται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Eurobank

Όπως έχει αναφέρει σε παρουσίαση ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, οι κλάδοι της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν είναι αυτοί του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των υποδομών, του real estate και της βιομηχανίας και μεταποίησης. Επίσης, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Eurobank να συμβάλει στην εδραίωση βιώσιμης ανάπτυξης, στοχεύοντας σε εκταμιεύσεις ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, το 50% των οποίων θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που θα εντάσσουν στο σχεδιασμό τους ισχυρά κριτήρια ESG.Στους κλάδους αυτούς αναμένονται στην επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις 32 δισ. που αναλύονται ως εξής:

-4 δισ. στον τουρισμό,

-10 δισ. στη ναυτιλία,

-6 δισ. στην ενέργεια,

-5 δισ. σε υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων,

-3 δισ. σε real estate και

-4 δισ. στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ.

Alpha Bank

Σύμφωνα με παρουσίαση της Alpha Bank, οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 7 δισ., ενώ τα δάνεια του Ταμείου ύψους 13 δισ. θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 19 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει ανακοινώσει συνολικές χορηγήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ στην τριετία.

Ο Γενικός Διευθυντής – Wholesale Banking της Alpha Bank Ιωάννης Εμίρης δήλωσε ότι “Η Alpha Bank εκταμίευσε μέσα στην τελευταία διετία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ προς την ελληνική οικονομία, παραμένοντας στο πλευρό της επιχειρηματικότητας και υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που είναι συνώνυμη της προόδου και της Αλλαγής. Η συγχρηματοδότηση με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας αποτελεί τη συνέχεια του ‘νήματος’ που συνδέει την Alpha Bank με τη συνεπή και αποτελεσματική οριζόντια στήριξη της ελληνικής οικονομίας εδώ και δεκαετίες”.

Τράπεζα Πειραιώς

Στην προ ημερών ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι “το τραπεζικό σύστημα, έχοντας κατά μεγάλο βαθμό ξεπεράσει τα συστημικά προβλήματα του παρελθόντος, είναι σε θέση να υποστηρίξει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας ανταπεξέλθει στη διπλή δοκιμασία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις, αλλά είναι και πιο ισχυρός”. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μεγάλου σε άλλη ομιλία του, ο σχεδιασμός του Ομίλου προβλέπει χρηματοδότηση 20-23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024. Πέρσι, ξεπέρασε τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ και φέτος οι εκταμιεύσεις εκτιμώνται άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Παύλος Μυλωνάς σε παρουσιάσεις και ομιλίες έχει δεσμευτεί για τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με εκταμιεύσεις δανείων άνω των 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει σε παρουσιάσεις της η Εθνική Τράπεζα και ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλης Καραμούζης, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούν και κατανέμονται σε συγκεκριμένες δράσεις:

-Πράσινη μετάβαση: 25%

-Ψηφιακός μετασχηματισμός: 50%

-Καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη: 12,5

-Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων: 12,5%

Όπως είχε αναφερθεί σε παρουσίαση της Εθνικής για το σχέδιο Εθνική2.0 και το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και επιδοτήσεις, κυρίως για μικρότερες επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα στην περίπτωση ανάπτυξης εξωστρέφειας και ψηφιοποίησης, όπου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να καλύπτουν δαπάνες και κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, οι ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι συμβατές εκείνες του νέου αναπτυξιακού νόμου ή άλλων προγραμμάτων, όπως του ΕΣΠΑ, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά.

Οι τράπεζες, πέραν της αξιολόγησης, θα προσφέρουν συμβουλευτική, ώστε να γίνεται η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων αλλά και για τη σωστή κατάρτιση και υποβολή των επιχειρηματικών σχεδίων.

Πηγή: capital.gr