Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προβεί σε κρίση και  μάλιστα επιπέδου συνταγματικού, αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το  μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη χαρακτηρίζοντάς τη  ως αντισυνταγματική, η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία κλείνουν οι κερκόπορτες που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν, ήταν αναμενόμενη.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο, όταν και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει την αποχή παρότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως θα είναι η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχει το κόμμα του, ψήφισαν την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα διαδικαστικά και αυξάνει τον αριθμό των μελών των δικαστικών λειτουργών που θα κρίνουν τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές, του κόμματος Κασιδιάρη.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων που έχουν μέλη υποψήφιους βουλευτές, επικεφαλής ή σκιώδης αρχηγούς, πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκαν επιμένοντας μέχρι τελευταία στιγμή σε μια δική τους νομοθετική παρέμβαση που ουσιαστικά θα έφερνε τα μέλη του Αρείου Πάγου να αποφανθούν επι ιδεολογικών θεμάτων.

 

Η συνταγματολογική… εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συμμετάσχει καθιστώντας το κόμμα του, για μια ακόμη φορά, εθνική εξαίρεση. Βρέθηκε στη Βουλή για να χρησιμοποιήσει το βήμα της προκειμένου να επαναλάβει fake news με μια διχαστική ρητορική, (μιλώντας ακόμη και για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και τους νεκρούς της πανδημίας) για να δείξει όμως στο τέλος ποιά είναι η πραγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου έφτασε στο σημείο, πέραν των προσωπικών επιθέσεων στον πρωθυπουργό αλλά και τον Μάκη Βορίδη, να τοποθετηθεί επί της… συνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης και της τροπολογίας. Επανάλαβε τα περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη τη στιγμή που ακόμη και οι δικαστικοί λειτουργοί χαρακτήρισαν πρωτοφανή την παρέμβαση του πρώην, πλέον, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Εμφανίσθηκε να υιοθετεί ρητορική που μόνο οι άμεσα θιγόμενοι από τη ρύθμιση αυτή, δηλαδή οι εκπρόσωποι του ναζιστικού μορφώματος, του κόμματος Κασιδιάρη, δύναται να επικαλεστουν πρίν αλλά και μετά τις εκλογές. Και να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας.

«Φτιάξατε» είπε «μια τροπολογία και έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και προφανώς δεν καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμόδιου να κρίνει» προκαλώντας ερωτήματα που πολλαπλασιάστηκαν από τη συνέχεια της σχετικής αναφοράς του.

«Και προφανώς προκειμένου να καταφέρετε να τους πείσετε, υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, ο πιο διπλανός στον πρωθυπουργό, ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς, τον Πρόεδρο του Τμήματος και Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε καφενεία, πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου» δήλωσε για να προσθέσει:

«Προφανώς, λέω. Εκτός αν έχετε άλλη εξήγηση γι’ αυτό το οποίο παραδέχθηκε χθες ο κ. Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτή είναι η θεσμική επαφή σας με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να παίρνετε τους δικαστές στα καφενεία; Και αφού τον ξεμονάχιασε στα καφενεία και διαπιστώσατε -προφανώς λέω, να απαντήσετε αν δεν είναι έτσι- ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, τότε αποφασίσατε να έρθετε με νέα τροπολογία, να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος, να τη διευρύνετε, μπας και βρείτε εκεί πλειοψηφία».

Και κατέληξε επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν πως Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το μάτι σε ενδεχόμενους ορφανούς ψηφοφόρους ότι «αν δεν ισχύουν αυτά, κύριε Βορίδη, δώστε μια εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Διότι αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για μια δημοκρατία και είναι θλιβερά. Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια τώρα να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι -πιθανώς λέω- διαρκώς να επιχειρείτε να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που έχουν διακηρύξει ότι επιθυμούν να το καταλύσουν, οι θεσμικοί σας -να το πω έτσι- αποκοτιά, η θεσμική σας βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας θα οδηγήσουν τελικά -και οδηγούν- στο αντίθετο αποτέλεσμα».