Δάνεια κάθε είδους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους βρίσκονται… αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα θα μπορούν να δίνουν οι εταιρείες πιστώσεων για σκοπούς κυρίως αναδιάρθρωσης, δυνατότητα που επεκτείνεται και για τους servicers, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να αναχρηματοδοτούν οφειλές δανείων που διαχειρίζονται. Δίνεται λοιπόν το «πράσινο φως» ώστε οι συγκεκριμένες εταιρείες να χορηγούν κάθε είδους πιστώσεων (στεγαστικών και επιχειρηματικών), συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης υφιστάμενου δανείου που χορηγείται από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.

Πρόκειται για μία δυνατότητα που δινόταν στους μεν servicers αποκλειστικά για τα δάνεια που διαχειρίζονταν και ουδέποτε αξιοποίησαν και στις δε εταιρείες πιστώσεων μόνο για τα καταναλωτικά δάνεια.

Πλέον οι πιστώσεις θα παρέχονται με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση ή την αναδιάρθρωση δανεισμού ενός δανειολήπτη δυνάμει σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών και του πιστωτή ή διαχειριστή της υπό αναδιάρθρωση πίστωσης. Χαμηλές πάντως εξακολουθούν να είναι οι «πτήσεις» στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, με τις χορηγήσεις δανείων να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με αυτές προ της οικονομικής κρίσης.

Οπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το α’ εξάμηνο του 2023 οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση διαμορφώθηκαν σε 507,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί πως για την περίοδο 2005-2007 η ετήσια ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν ετησίως σε 12 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.