Με νέες παρεμβάσεις -την ενιαία λίστα χειρουργείων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και την κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων- προχωρά η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, που άλλωστε αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκαν στη Βουλή οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας που συμβάλλουν στην προσπάθεια  αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΣΥ και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Συγεκριμένα:

- Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων: Ψηφιοποιείται όλη η διαδικασία της λίστας χειρουργείου και δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης. Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καταρτίζονται και θα οργανώνονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λίστες χειρουργείων. Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα είναι μια πλατφόρμα που θα διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις και να μειώνεται η αναμονή των ασθενών. Βασικοί όροι για την κατάρτιση της Ενιαίας Λίστας αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ασθενής ενημερώνεται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από τη λίστα αυτή εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

-Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: Το υπουργείο Υγείας οργανώνει και δημιουργεί σύστημα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στα σπίτια των χρονίως πασχόντων. Σταματάει με αυτόν τον τρόπο η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με τις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η  αποστολή θα ξεκινήσει από τη 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι μια υπηρεσία που θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες.

-Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Φαρμάκων: Καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων που θα διασφαλίζει διαφάνεια και θα παρέχει κάθε πληροφορία στην υπηρεσία και τους πολίτες για την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Οι πολίτες μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή θα γνωρίζουν εάν και που βρίσκεται το φάρμακο που αναζητούν. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.