H ελληνική οικονομία έκανε σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, η οποία συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια (Pierre Gramegna) μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στις χώρες – μέλη του ESM.
H πρόοδος αυτή, είπε, σημειώθηκε, επειδή η ελληνική οικονομία είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη διαρθρωτικά για να αντιμετωπίσει αβεβαιότητες σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα περασμένα χρόνια.
«Θα ήθελα να αρχίσω, συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα εσάς Χρήστο, για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της οικονομίας σας, για τα οποία μας ενημερώσατε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, τις οποίες παρακολούθησα με τη νέα μου ιδιότητα», σημείωσε ο κ. Γκραμένια στην αρχή των δηλώσεων του.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση». «Η διαφύλαξη των ισχυρών κερδών του παρελθόντος, η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε μία βιώσιμη πορεία και η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ευημερήσει», είπε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο ESM, πρόσθεσε, είναι μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας που συμμερίζεται τον στόχο της χώρας να υπάρξει ευημερία για όλους τους Ελληνες, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βοηθώντας την οικονομία να εκσυγχρονισθεί και να αναπτυχθεί.
Οι προτεραιότητες της οικονομίας
Κατά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις έξι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν σταθερά:
*τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
*την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο- κάθε φορά- δημοσιονομικό χώρο,
*την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
*την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
*την αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
*την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.