Κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε δηλώσεις προς δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, τη στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με την Ιταλία στον τομέα της άμυνας, αλλά και σε ένα ενδεχόμενο ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή του στην 4η Διακυβερνητική Σύνοδο Τουρκίας - Ιταλίας, ο Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Άγκυρας και Ρώμης σε κρίσιμους τομείς, όπως η άμυνα, η ενέργεια και η τεχνολογία.
Όπως αποκάλυψε, στη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, συμφωνήθηκε η περαιτέρω αναβάθμιση του διμερούς εμπορίου, με στόχο να αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι δύο χώρες υπέγραψαν 11 νέα διμερή πρωτόκολλα συνεργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή συνεργασία Τουρκίας-Ιταλίας στην Αφρική, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως υπάρχει ιταλικό ενδιαφέρον για κοινά βήματα στην ήπειρο.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία»
«Υπάρχει ισχυρή δυναμική για συνεργασία και κοινά έργα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ένας από τους τομείς συνεργασίας μας με την Ιταλία είναι η αμυντική βιομηχανία. Από αυτή την άποψη, τόσο οι επενδύσεις των εταιρειών μας εκεί όσο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών για την Τουρκία, που επηρεάζεται από τη γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αξιολογούμε ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στον αμυντικό κλάδο αλλά και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η αεροπορία και το διάστημα.
Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας στον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επικεντρωθεί τελευταία. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε διανύσει μια ορισμένη απόσταση. Συνεχίζουμε την πρόοδό μας. Τα οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά και ο εξοπλισμός που αναπτύσσουμε για τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.
Η Ιταλία είναι μια χώρα με εμπειρία στην αμυντική βιομηχανία. Η αμοιβαία μεταφορά τεχνολογίας θα ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα προσφέρει στην Ιταλία μια νέα προοπτική και ενέργεια. Η αλληλεγγύη που θα εδραιώσουμε με μια σημαντική χώρα όπως η Ιταλία σε αυτόν τον τομέα θα μεγαλώσει την κοινή απόσταση που θα διανύσουν οι χώρες μας. Η άποψή μας σε αυτό το ζήτημα είναι να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια 100% εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία. Προσπαθούμε επίσης να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε και για την Κύπρο:
«Πιστεύουμε ότι με μια λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα και προχωράμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ως Τουρκία, δε θα την αφήσουμε ποτέ μόνη και αβοήθητη».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και σε μια πιθανή συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμερικανό πρόεδρο:
«Θα έχουμε την πρώτη μας συνάντηση με τον κ. Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεφωνική μας συνομιλία ήταν πολύ ειλικρινής, παραγωγική και φιλική. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι βαθιές και μακροχρόνιες. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και πολλά βήματα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους για τη συνάντησή μας, η οποία θα καθορίσει την πορεία των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο χρόνος της συνάντησης θα καθοριστεί στο πλαίσιο αυτών των εργασιών. Έχουμε κατά καιρούς τηλεφωνική διπλωματία με τον κ. Τραμπ. Πιστεύω ότι με τον φίλο μου Τραμπ θα δώσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μας στη νέα περίοδο. Υποστηρίζουμε επίσης το όραμά του για την ειρήνη, ιδίως όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη στάση της Τουρκίας που λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες μας».