Το εσωκομματικό δράμα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος, καθώς περισσότερα στελέχη βρίσκονται στον προθάλαμο της εξόδου από το κόμμα. Αν και η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνει δημοσίως ότι όσοι φεύγουν απαλλάσσουν το κόμμα από το βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς φαίνονται ανήμποροι να συγκρατήσουν τις διαρροές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Μελιγγώνη, ο οποίος γνωρίζει καλά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμη 3-4 βουλευτές του κόμματος που σκέφτονται σοβαρά να αποχωρήσουν. Οι ίδιοι περιμένουν το κύμα των δημοσκοπήσεων έως το τέλος του έτους για να δουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και από το νέο έτος θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Κάποιοι μάλιστα συνομιλούν ήδη με βουλευτές που αποχώρησαν και βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης νέας πολιτικής στέγης, καθώς βλέπουν ότι οι πιθανότητες επανεκλογής τους με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι μηδαμινές. Πάντως οι βουλευτές που δεν καλοβλέπουν την ηγεσία του νέου Προέδρου είναι περισσότεροι από τέσσερις και αυτό έχει τη σημασία του. Η αποχώρηση των επόμενων βουλευτών θα είναι κρίσιμη διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως χάσει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32. 

Τα σίγουρα πρόσωπα προς αποχώρηση

Ένα από τα πρόσωπα που πρόκειται να αποχωρήσουν ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο είναι ο Γιάννης Δραγασάκης. Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο - φωτιά κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποχώρηση του είναι θέμα χρόνου και η όποια καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει πρώτα να επιλύσει κάποιες εκκρεμότητες του Ινστιτούτου «ΕΝΑ». 

Ένα ακόμη σημαντικό στέλεχος που βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Ο τελευταίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της εσωκομματικής κόντρας με αφορμή τις διαγραφές που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του. Στο ίδιο κλίμα αποχώρησαν και πέντε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας την περασμένη Πέμπτη, με μία πολύ σκληρή επιστολή κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Σήμερα δε ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας με μία ανάρτησή στο Facebook.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να επισπευτεί το συνέδριο του κόμματος ώστε να εκλέξουν νέα μέλη για τα όργανα και τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, καθώς με τη μαζική αποχώρηση στελεχών, οι περισσότερες θέσεις έχουν μείνει κενές. Μάλιστα αναγνωρίζουν ότι το κόμμα εμφανίζει οργανωτικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν πολύ πριν τις ευρωεκλογές.