Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall σχεδιάζει να είναι έτοιμη για τη μαζική παραγωγή του νέου της άρματος μάχης βαρέος τύπου, του Panther, πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση στη Γαλλία στα μέσα του 2022, μέσα στους επόμενους 15 μήνες, ενώ συνεχίζει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να παράγεται επίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Άρμιν Πάπεργκερ χθες Πέμπτη.

Στο Ντίσελντορφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχωρεί στον Τύπο μια φορά τον χρόνο, ο κ. Πάπεργκερ επανέλαβε πως το Panther ενδέχεται να παραχθεί και στην επικράτεια της Ουκρανίας, παρότι ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα αυτή, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 22η Φεβρουαρίου 2022.

Η κατασκευή εργοστασίου στην Ουκρανία θα απαιτούσε από 12 ως 14 μήνες, κατά τις δηλώσεις του κ. Πάπεργκερ. Η Ράινμεταλ, ή κοινοπραξία της γερμανικής βιομηχανίας όπλων και του ουκρανικού κράτους, θα το ενοικίαζε για την κατασκευή των νέων αρμάτων. Ωστόσο, η παραγωγή τους θα απαιτούσε αρκετούς μήνες, κατά συνέπεια το Κίεβο δεν θα αποκτούσε τα βαριά άρματα αυτά παρά έπειτα από δύο χρόνια.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Πάπεργκερ, το εργοστάσιο θα προστατευόταν από ενδεχόμενα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα χάρη σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που κατασκευάζει η ίδια η Ράινμεταλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής βιομηχανίας όπλων έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου ούτε στην ουκρανική, ούτε στη γερμανική πλευρά. «Υποθέτουμε πως η απόφαση θα ληφθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες», εκτίμησε.

Ερωτηθείς αν η βιομηχανία του σχεδιάζει να κατασκευάσει τα νέα άρματα σε κάποια άλλη χώρα, ο κ. Πάπεργκερ απάντησε «ναι, είμαστε σε θέση να παράγουμε τα Panther στην Ουγγαρία». Απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.