Σχετικά με την εργασιακή παρενόχληση στο Δημόσιο συζήτησαν οι Αλεξάνδρα Ρογκάκου, διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ο Γιάννης Φουστανάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών, σε εκπομπή της ΕΡΤnews. Ο λόγος έγινε ενόψει ομιλίας που θα διενεργηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη σχετικά με το θέμα αυτό, στις 10 Δεκεμβρίου.
Η κα Ρογκάκου ανέφερε πως την αρμοδιότητα για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων ανέλαβε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από το 2023 με τον νόμο 4808 και πρόκειται για περιπτώσεις καταγγελιών άνω των τριών μηνών, κατά τους οποίους η υπηρεσία και ο αρμόδιος προϊστάμενος δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια. Η διοικήτρια της υπηρεσίας ανέφερε ότι έχει χτιστεί ο μηχανισμός για την επίλυψη των καταγγελιών από τον αρμόδιο τομέα των Εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου σε ειδικό πεδίο μπορεί ο υπάλληλος να κάνει αναφορά.
Επίσης η κ. Ρογκάκου υπογράμμισε ότι «Μέσα στο 2023 είχαμε 22 καταγγελίες, εκδώσαμε 10 εντολές ελέγχου και μέσα στο εικοσιτετράωρο έχουμε 89 καταγγελίες και έχουν εκδοθεί ήδη 25 εντολές ελέγχου».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Φουστανάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε πως σε συννενόηση με το υπουργείο Εργασίας, υιοθέτησαν το 2021 τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας 190 με το νόμο 4808 του 2021, θέτοντας ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είτε σε επίπεδο υπηρεσίας είτε σε επίπεδο Συμβούλου Ακεραιότητας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλή δίαυλο για να μπορεί να καταγγείλει κάποιος το συγκεκριμένο περιστατικό, επιστρέφει πίσω στην υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα, αποδειχθεί δηλαδή το περιστατικό και τιμωρείται ανάλογα».
Όσο αφορά την αμεσότητα της διαδικασίας ο κ. Φουστανάκης σημείωσε πως η διαδικασία γίνεται άμεσα, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα μετακίνησης υπαλλήλων και προϊσταμένων, εφόσον αποδειχθεί, προκειμένου να μην νιώθει πίεση ο καταγγέλων ή η κατεγγέλουσα. «Για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές λογοδοσίας και αναφοράς, συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε, είτε προϊστάμενος είτε υπάλληλος. Γιατί καμιά φορά, ξέρετε και οι προϊστάμενοι μπορεί να υφίστανται για τον οποιονδήποτε λόγο εργασιακούς εκβιασμούς», ανέφερε.
Τέλος ο κ. Φουστανάκης επισήμανε ότι πλέον υπάρχει η πλατφόρμα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι τη στιγμή της έκτισης της ποινής. Ο λόγος είναι να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα η Πολιτεία στην περίπτωση ατιμωρισίας.