Με δύο ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία του εργαζομένου θα εφαρμοστεί το ευέλικτο 8ωρο σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το συνδικάτο της επιχείρησης ή δεν υπάρχει καθόλου συνδικάτο.

Σύμφωνα με την τελική διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και αποκαλύπτει η «Καθημερινή», πρώτον, το αίτημα για ευέλικτο 8ωρο θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Δεύτερον, είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε πρόταση του εργοδότη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η διευθέτηση προβλέπεται από το 1990 και, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί ο εργαζόμενος για μια χρονική περίοδο αυξημένα παραγωγής να εργάζεται ημερησίου έως 10 ώρες και σε άλλη χρονική περίοδο να εργάζεται λιγότερες ώρες αντίστοιχα ή να παίρνει ρεπό.

Η διευθέτηση χρόνου γίνεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνία του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου. Η διάταξη αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει σωματείο ή δεν υπάρχει συμφωνία με αυτό, αλλά κάποιος εργαζόμενος θέλει τη διευθέτηση. Με το νομοσχέδιο για την «Προστασία της εργασίας» επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να δώσουμε απάντηση σε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αύξηση των εισοδημάτων και βελτίωση της ισορροπίας προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου, λέει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.