Το τέλος τις πανδημίας σε διάφορες χώρες επιχειρούν να προβλέψουν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με βάση μαθηματικά μοντέλα. Με την επισήμανση ότι «οι προβλέψεις είναι αβέβαιες», καθώς οι εξελίξεις μπορεί να μεταβληθούν από αστάθμητους παράγονες, οι ερευνητές καταγράφουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων ο ιός θα κινηθεί το προσεχές διάστημα, υπολογίζοντας το τέλος της πανδημίας παγκοσμίως στις 9 Δεκεμβρίου του 2020. Για την Ελλάδα, το τέλος της πανδημίας υπολογίζεται στις 13 Ιουλίου.
Το μαθηματικό μοντέλο του εν λόγω ιδρύματος λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων δεδομένων, τον αριθμό των ευπαθών ατόμων στην ασθένεια, τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19, τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναρρώσει και τον αριθμό όσων έχουν πεθάνει από την ασθένεια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρόσφατες αναλύσεις της πλατφόρμας του SUTD (σ.σ. στα τέλη Απριλίου), το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη, συνολικά, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων, με το 99% να αναμένεται στις 17 Ιουνίου. Κατά την ίδια εκτίμηση, το τέλος της πανδημίας παγκοσμίως αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.
Για την Ελλάδα, η μαθηματική πρόβλεψη προσδιορίζει ως σημείο καμπής την 30η Μαρτίου, ενώ «δείχνει» ότι το 97% των κρουσμάτων θα έχει καταγραφεί έως την 9η Μαΐου. Το 99% των περιπτώσεων στη χώρα μας θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας υπολογίζεται στις 13 Ιουλίου.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.