Κατά κύματα γίνεται η πίστωση αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων. Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά να δημιουργηθεί στο taxisnet μια ειδική εφαρμογή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληροφορούνται το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνται αλλά και τη φορολογική υποχρέωση με την οποία συμψηφίστηκε η σχετική απαίτηση του ιδιοκτήτη ακινήτων.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων βρέθηκαν σε μια κατάσταση σύγχυσης τις τελευταίες ημέρες καθώς είδαν στην εφαρμογή οφειλών του taxisnet το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν να είναι μειωμένο σε σχέση με το ποσό που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Η διαφορά, σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πίστωση αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της υποβολής δήλωσης Covid.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες με βάση τους υπολογισμούς που έχουν κάνει διαπιστώνουν ότι τους πιστώθηκε μικρότερο ποσό αποζημίωσης από αυτό που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση που δικαιούνται οι εκμισθωτές για την υποχρεωτική (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ή προαιρετική (από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο) μείωση του ενοικίου είναι το 30% του μισθώματος που χάνουν. Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου δικαιούται μίσθωμα ύψους 1.000 ευρώ μηνιαίως και για επτά μήνες εισέπραξε 600 ευρώ, έχασε εισόδημα ύψους 2.400 ευρώ. Δικαιούται σε αυτήν την περίπτωση έκπτωση φόρου ύψους 720 ευρώ. Το ποσό των 720 ευρώ θα αφαιρεθεί από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr με τον πρόσφατο συμψηφισμό αποζημιώσεων των εκμισθωτών με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ δεν ολοκληρώθηκε το σχετικό έργο της φορολογικής διοίκησης. Θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα συμψηφισμών μέχρι να εξαντληθεί η συνολική απαίτηση των εκμισθωτών για το κούρεμα των ενοικίων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και ειδική εφαρμογή στο taxisnet όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τα ποσά που δικαιούνται από κάθε είδους πίστωση φόρου (υπερεισπράξεις, μείωση ενοικίων κλπ) καθώς και ποιός φόρος συμψηφίστηκε με την απαίτηση του φορολογούμενου. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει εφαρμογή αποκλειστικά για κάθε είδους επιστροφή φόρου, όπως ΦΠΑ, εισόδημα, τέλη.

Πηγή: capital.gr