Οταν πριν από έναν μήνα περίπου πρωτοακούστηκε το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη ως πιθανού υποψήφιου πρόεδροι της ΕΠΟ – και μάλιστα με κυβερνητικές ευλογίες – πολλοί (και δικαίως) απόρησαν.

Ο Ζαγοράκης είναι ευρωβουλευτής και όχι διατεθειμένος να αφήσει τις Βρυξέλλες για να εγκατασταθεί στο Πάρκο Γουδί και να διοικήσει την ομοσπονδία. Η σχέση του με το Μαξίμου δεν ήταν η καλύτερη: όταν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πιθανότητα τιμωρίας του ΠΑΟΚ λόγω πολυϊδιοκτησίας, ακριβώς πριν έναν χρόνο (σας 28 Ιανουάριου για την ακρίβεια…), είχε διαγράφει από την ευρωομάδα της ΝΔ. Αλλά είναι πάντα ο αρχηγός της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro του 2004, ας μην το ξεχνάμε.

Η κυβέρνηση θα ήθελε στην ΕΠΟ έναν παλαιό ποδοσφαιριστή με κύρος. Το ίδιο και η UEFA. Ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Λιγκών κ. Ζάραν Λάκοβιτς στις συζητήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους τον καιρό της σύνταξης της ολιστικής μελέτης, που FIFA και UEFA έστειλαν στην Ελλάδα ως συνταγή για μια καλύτερη λειτουργία της ΕΠΟ, είχε πολλές φορές αναφέρει και στον υπουργό Επικράτειας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λεύτερη Αυγενάκη τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Κροατίας, οι ομοσπονδίες των οποίων διοικούνται από παλαιούς ποδοσφαιριστές.

Η ολιστική μελέτη

Η περίφημη ολιστική μελέτη είναι στο κέντρο αυτής της ιστορίας. Πριν από δύο μήνες, όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την παρέλαβαν, όλοι βρήκαν το κείμενο εξαιρετικό και όλοι καταλάβαν πως χωρίς κάποιον που θα το κάνει κτήμα του και θα το περάσει από τη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας, το κείμενο μπορεί να βρεθεί στο καλάθι των αχρήστων. Στις περίπου εκατό σελίδες του περιγράφονται και οι αδυναμίες του ποδοσφαίρου μας (οικονομικές, οργανωτικές, θεσμικές κ.τ.λ.), αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα; Πως η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ αδιαφορεί για αυτές, δεν θα ήθελε να τις κάνει πράξη, ενώ FIFA και UEFA δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση την τοποθέτηση μιας προσωρινής διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ που να τις κάνει πράξη.

Ο Λάκοβιτς και οι συν αυτώ φοβούνται πολύ μια τέτοια εξέλιξη καθώς δεν ξεχνούν τα πολλά και τραγικά που έγιναν όταν επι ημερών του κ. Σταύρου Κοντονή και των ΣΥΡΙ- ΖΑΝΕΛ τοποθετήθηκε μια επιτροπή στην ΕΠΟ, υπό τον καθηγητή κ. Ιωάννη Δρόσο, και παραλίγο στον τελικό του Κυπέλλου να είχαμε νεκρούς. Η UEFA ειδικά δεν θέλει ευθύνες: φοβάται ότι η εμπλοκή της με τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα την κάνει (πάλι) συνυπεύθυνη για τα προβλήματά του.

Οι κυβερνητικές βεβαιότητες

Εδώ και μήνες στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο βεβαιότητες. Η πρώτη ότι η παρουσία ενός παλαιού ποδοσφαιριστή στο τιμόνι της ομοσπονδίας θα σταθεί αιτία για λιγότερες εντάσεις. Η δεύτερη βεβαιότητα είναι ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αποτελεί συναινετική επιλογή των τεσσάρων μεγάλων παραδοσιακών ομάδων, δηλαδή του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Μπορούν οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων να συναινέσουν σε κάτι; Η αρχή έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν συναινετικά αποφάσισαν την αντικατάσταση του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα από τον Αγγλο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Στην πορεία πρώτος ο Ολυμπιακός απέσυρε τη στήριξή του και ακολούθησε ο ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν προβληματίζει τους κυβερνητικούς υπευθύνους. «Εντάσεις στο ποδόσφαιρό μας θα υπάρχουν πάντα. Οι συμφωνίες είναι δύσκολες. Αν οι τέσσερις για κάτι συμφωνήσουν, όσο και να φωνάζουν αργότερα, ένα βήμα μπροστά γίνεται. Διότι όποιος αναλαμβάνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων ξεκινά με προίκα αυτή τη συναίνεση. Στο χέρι του είναι να την εκμεταλλευτεί».

Θα πουν το «ναι» οι Ενώσεις;

Εχει «κλειδώσει» η εκλογή του Ζαγοράκη; Οχι ακόμα. Οι Ενώσεις, που ψηφίζουν για τη διοίκηση της ΕΠΟ, δεν έχουν ακόμα συναινέσει – ωστόσο δύσκολα θα σηκώσουν μπαϊράκι στην κυβέρνηση, αλλά και στις FIFA – UEFA.

Αν δεν υπάρξει ένας συναινετικός πρόεδρος και αν δεν γίνει πράξη η ολιστική μελέτη, χρήματα για τη γονατισμένη οικονομικά ομοσπονδία δεν θα ξαναϋπάρξουν. Στο μεταξύ, όλοι βλέπουν ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν εκλογές ούτε τον Ιανουάριο: δεν τους δίνεται το δικαίωμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κι αν λήξει η θητεία του προέδρου κ. Βαγγέλη Γραμμένου χωρίς εκλογές, θα μπει διοικούσα επιτροπή. Πράγμα που η τωρινή διοίκηση τρέμει.

Τα κλειδιά

Ο Ζαγοράκης φαίνεται ότι προέκυψε ακριβώς γιατί δεν έχει μεγάλες αντιπάθειες. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αρχικά συναντηθεί με τον Ντέμη Νικολαΐδη, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ δεν ήταν αποδεκτός ούτε από την τωρινή διοίκηση της Ενωσης. Ο Ζαγοράκης υπήρξε χαμηλών τόνων και ως ποδοσφαιριστής (ας μην ξεχνάμε ότι έχει αγωνιστεί και στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ) αλλά και ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ: είχε π.χ. πολύ καλές σχέσεις με τον Παναθηναϊκό, κι αυτές τον βοηθάνε και σήμερα. Ο Γιάννης Αλαφούζος μοιάζει να είναι «κλειδί» αυτής της ιστορίας αφού μιλάει με όλες τις ομάδες και φυσικά με το Μαξίμου. Πιθανότατα γι’ αυτό τα δύο άλλα πρόσωπα που έχουν ακουστεί ως στελέχη της διοίκησης «Ζαγόρ» έχουν καλές σχέσεις με τον ΠΑΟ: η κυρία Αθηνά Μπαλωμένου, το όνομα της οποίας συζητιέται να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΠΟ, ήταν νομική σύμβουλος του Παναθηναϊκού και ο Νίκος Νιόπλιας, που μπορεί να αναλάβει τη διεύθυνση αγωνιστικού, ήταν προπονητής των Πρασίνων. Οι άλλες τρεις ΠΑΕ κρατούν κλειστά χαρτιά, αλλά δεν εκφράζουν διαφωνίες. Ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε πρόβλημα με τον Ζαγοράκη. Η ΑΕΚ ζητεί να πάρει τη θέση του αντιπροέδρου κάποιος από το τωρινό συμβούλιο και πιθανότατα θα ήθελε κάποιον άλλον γενικό διευθυντή. Ο Ολυμπιακός παρακολουθεί και θα ήθελε η εκλογή Ζαγοράκη να συνοδεύεται από μια γενική συμφωνία που να έχει να κάνει με τα πρόσωπα που θα τον συνοδεύσουν και η οποία θα τηρηθεί. Και ότι δεν θα γίνει αυτό που έγινε με τον Κλάτενμπεργκ, που μόλις πήρε τη δουλειά ξέχασε να διώξει τα παλιά (μόνιμα) στελέχη της ΚΕΔ, όπως είχε συμφωνήσει.

του Αντώνη Καρπετόπουλου από το Βήμα της Κυριακής