Επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανακηρύχθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ βραβεύθηκαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Χάρης Βαφειάς, ο Δημήτρης Θεοδοσίου, ο Δημήτρης Κούστας και το Enterprise Greece κατά την κοινή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση 12 παραγωγικών φορέων του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του ΕΒΕΠ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική και πολύτιμη προσφορά του στο έργο του επιμελητηρίου και βραβεύθηκαν οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, ο Χάρης Βαφειάς, ιδρυτής της Stealth Maritime Corp, ο Δημήτρης Θεοδοσίου και ο Δημήτρης Κούστας, επικεφαλής της εταιρείας «Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι Διευθύνσεως Α.Ε.», αναγνωρίζοντας την προσφορά των εταιρειών τους στο επιχειρείν, αλλά και η πρόεδρος του Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Γεραπετρίτης μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του πρώτου λιμένα της χώρας υλοποιείται, με όραμα και προοπτική σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνουν οι δύο πόλεμοι και τα προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης ενώ οι επενδύσεις που έρχονται δείχνουν αλλά και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη στην οικονομία έχει γίνει διακριτή» για να αναφερθεί στο θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των τελευταίων ετών που επιβεβαιώνει τη δυναμική της οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών της Ε.Ε. στην ανάπτυξη, για να τονίσει χαρακτηριστικά τη σημασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας «χάρη στην οποία εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις ανοίγοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη βράβευση του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα θέλαμε πολλούς Μυτιληναίους», σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε περισσότερες θέσεις εργασίας και ταχύτερη ανάπτυξη για να τονίσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποποινικοποιήσει την επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ότι επιχειρήσεις όπως η «Μυτιληναίος» αποτελούν «διαφήμιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην εκφράζεται θετικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα», είπε, «μεγεθύνεται, ισχυροποιείται και εξελίσσεται σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι τα επιμελητήρια, αποτελούν πυλώνες της ανάπτυξης, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα και σταθερότητα στον δρόμο της ανάπτυξης, για να επισημάνει ότι η κάθε γενιά στη ναυτιλία μας προσθέτει και κάτι καινούργιο και σε αυτό πρέπει να την εμπιστευόμαστε. Αναφορά στη ναυτιλία, στις προκλήσεις, στην απανθρακοποίηση, αλλά κυρίως στις ψηφιακές υπηρεσίες και τον ρόλο τους στη ναυτιλία έκαναν σε σύντομο χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι της ΔΑΝΑΟΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ Α.Ε., Δημήτρης Θεοδοσίου και Δημήτρης Κούστας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι ο Πειραιάς πηγαίνει καλά και προοδεύει, γιατί όπως είπε «είμαστε μια οικογένεια».
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ομιλία του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η οικογένειά του είναι από τον Πειραιά όπου και ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ εξήρε το έργο του προέδρου του Επιμελητηρίου Β. Κορκίδη για την αποτελεσματικότητά του στις διεκδικήσεις για το επιχειρείν. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Mytilineos» επισήμανε ότι «από οικογενειακή επιχείρηση γίναμε ένας σύγχρονος όμιλος με παρουσία σε 40 χώρες. Η δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική. Η εταιρεία μας είναι πρωτοπόρος και εξελισσόμενη και έχουμε γίνει κορυφαίος παίκτης στον τομέα της ενέργειας σε όλο της το εύρος» και πρόσθεσε πως η εταιρεία του παρήγαγε το 3% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 4% το 2024, με 70% της παραγωγής να κατευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Χάρης Βαφειάς, μετά την αναφορά του στην επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειάς του και την εν συνεχεία εμπλοκή του πατέρα του και του ιδίου στη ναυτιλία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια». Ο Πειραιάς, όπως είπε, έχει ναυτιλιακό DNA, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ούτε από το Λονδίνο ούτε από τη Σιγκαπούρη. Εδώ, είπε χαρακτηριστικά, είναι το ναυτιλιακό κέντρο τονίζοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ώστε όχι μόνο να καταφέρουμε να είμαστε οι νούμερο 1 στην Ευρώπη, αλλά και να ανταγωνιστούμε την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας. «Το DNA μας», κατέληξε, «είναι αλμυρό».
Στον ρόλο της Enterprise Greece αλλά κυρίως στην άσκηση εξωστρεφούς πολιτικής και τη σημασία της για το επιχειρείν αναφέρθηκε η πρόεδρός της, Μάιρα Μυρογιάννη.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης στην ομιλία του τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα σε σχέση με οικονομίες άλλων κρατών της Ευρώπης. Από τα ελλείμματα έχει οδηγηθεί στα πλεονάσματα, το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται τους τελευταίους μήνες και οι επενδύσεις αυξάνονται. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η συνέχιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση επενδύσεων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία προδιαγράφονται ευοίωνες, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό».